Leeuwarder (40) verdacht van import bijna 600 kilo cocaïne langer vast

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 40-jarige man uit Leeuwarden van betrokkenheid bij onder meer de import van 597 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. De partij drugs is op 3 mei in beslag genomen door de Belgische autoriteiten. Een dag later werd de man aangehouden. Hij zat sindsdien in volledige beperkingen.

Encrochat

Het drugstransport kwam in beeld in een onderzoek van de politie Noord-Nederland naar aanleiding van gekraakte berichten via onder meer ANOM en Encrochat. Het OM verdenkt de Leeuwarder naast de invoer van cocaïne ook van het opzetten van drugslabs in georganiseerd verband.

Crystal methlab

Uit het onderzoek komt naar voren dat de verdachte betrokken zou zijn bij een op 17 januari 2021 ontmanteld drugslab in Miedum. Daar werden grondstoffen voor de productie van methamfetamine aangetroffen. Bij de politie Noord-Nederland was informatie binnengekomen dat op deze locatie drugs zouden worden geproduceerd.

Medeverdachten

In het onderzoek zijn naast de hoofdverdachte, nog een 50-jarige man uit Drachten en een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Zij zijn na hun arrestatie gehoord en inmiddels weer heengezonden. Zij blijven volgens justitie wel verdachten in de zaak.

Voorlopige hechtenis

De 40-jarige hoofdverdachte is woensdag voorgeleid aan de raadkamer in Leeuwarden. Die heeft besloten dat hij de komende negentig dagen in voorlopige hechtenis blijft. De beperkingen zijn er sindsdien af.

Naast het onderzoek naar de strafbare feiten doen het OM en de politie ook onderzoek naar het criminele vermogen van de verdachten. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten.