Legale wiet in Washington en Colorado

In twee Amerikaanse staten is in 2014 legale marihuana te koop. In Washington en Colorado was wiet voor medicinale doeleinden al legaal maar detailhandel is dat vanaf 1 januari ook, in speciale winkels. In 2012 keurden kiezers in de twee staten in een referendum legalisering goed. Dat levert een tegenstrijdige situatie op, want in de federale wetgeving blijft cannabis verboden, hoewel de Obama-administratie zich niet negatief uitlaat over dit soort initiatieven.

28,5 gram

Ook in verschillende andere staten in de VS zijn initiatieven voor legalisering in gang gezet. In Californië zal naar verwachting volgend jaar marihuana bezit geen misdrijf meer zijn maar een overtreding. Andere staten houden vast aan de strafbaarheid van wiet. In Colorado en Washington zal verkoop van 28,5 gram wiet legaal zijn. De overheid controleert kwekers en verkopers en int ook 25 procent belasting.

Regulering

Colorado en Washington, en overigens ook het Zuid-Amerikaanse land Uruguay, gaan verder dan Nederland in de liberalisering van softdrugs. Nederland gedoogt slechts softdrugs. De Nederlandse minister van Justitie Ivo Opstelten wil zelfs geen regulering van de teelt en verkoop van wiet in Nederland. Opstelten wijst op verdragen als het Enkelvoudig Drugsverdrag dat landen verplicht tot het strafbaar stellen van cannabis.

Stroomversnelling

De federale regering van de VS wil zich wel aan dat verdrag houden omdat het vreest dat legalisering dan in een stroomversnelling zal komen. In de VS zijn een reeks machtige overheidsorganen als de FBI en DEA en ook veel politici mordicus tegen legalisering van iedere drug.

Volgens een peiling van Maurice de Hond vindt 65% van de Nederlanders dat Nederland softdrugs moet legaliseren.