Legale wietteelt komt eraan

Er lijkt een nipte meerderheid in de Tweede Kamer te zijn voor de legalisering van wietteelt. Een wetsvoorstel van D’66 wordt gesteund door 76 van de 150 kamerleden. Staatskwekerijen lijken nog maar een kwestie van tijd.

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis is er een meerderheid voor het reguleren van wietteelt. ,,Nederland moet weer gidsland worden”, zegt D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp vandaag in het Algemeen Dagblad.

Overlast

De volksvertegenwoordigers willen een einde aan de overlast van kleine kwekerijen in woonhuizen en de georganiseerde criminaliteit rond de  wietteelt een halt toe roepen. De bekende bevoorrading via de ‘achterdeur’ wordt daarmee gestopt. D’66 diende deze zomer een wetsvoorstel in, dat het lijkt te gaan halen. Behalve D’66, steunen ook PvdA, GroenLinks, SP, VNL, Denk, PvdD, 50Plus en twee onafhankelijke kamerleden het plan. Daarmee wordt de noodzakelijke meerderheid van 76 zetels net gehaald. De VVD is tegen het plan en staat daarmee lijnrecht tegenover coalitiepartij PvdA. Naar verwachting wordt de legalisering van wietteelt daarmee een hot verkiezingsitem.

Staatskwekerijen

In het plan van D’66 komen er ‘vergunninghouders’ die legaal wiet mogen telen. Het plan is om ondernemers, bijvoorbeeld in de tuinbouwsector, grootschalig wiet te laten kweken. In kassen waar nu nog tomaten worden geteeld, zouden weleens cannabis planten kunnen komen te staan. In Amerika is dit in enkele staten al praktijk.

Rippers

De tegenstanders van het plan vragen zich af of de criminaliteit hiermee wordt gestopt. Het beveiligen van de kwekerijen zal een helse klus worden, want rippers zullen op de loer liggen. En ook voor thuiskwekers zal er nog een markt zijn, als ze onder de prijs duiken van de legale kwekers.

 

Zie ook:

D66 dient wetsvoorstel in voor legale teelt

Veertien gemeenten willen legale wietteelt

‘Wietteelt moet uit illegale circuit’

Meer wietteelt in Duitsland

Legale wiet in Washington en Colorado