Legaliseert California wiet? (video)

Het is niet zo dat Nederlandse coffeeshops zo heel erg afsteken tegen de rest van de wereld. In de Verenigde Staten stak deze week een acteur een joint op in een live tv-show. In California stemt de bevolking vandaag niet alleen voor het Congres maar ook voor legaiseren van marihuana. Let wel: in 1996 was marihuana al legaal als medicijn, het gaat nu om het legaliseren van joints. Het zal erom spannen: er is een gigantisch budget uitgegeven voor reclame door de voorstanders. De LA Times was vandaag verpakt in een reclame voor legalisering. Beursmiljonair George Soros heeft een miljoen gegeven. Vele liberals uit de kunst- en filmwereld tastten ook in de buidel. Maar ook oud-politiechefs en veel ambtenarenorganisaties zijn voor vrijgeven van pot. Als dat lukt zal het nog heel wat juridische halen en ogen hebben – met name belastingtechnisch – omdat wiet voor de federale belastingwet illegaal zal blijven.

Californië is traditioneel een zeer progressieve staat maar de zaak is ook hot in de rest van de Verenigde Staten, een Google-zoek voor “California Proposition 19” levert bijna 11 miljoen hits op.

In de Verenigde Staten is het gebruik van softdrugs hoger dan in West-Europa. Hoewel thuisteelt in staten als Californië veel voorkomt is de import vanuit Mexico nog steeds van groot belang. Legaliseren van cannabis zou een flinke deuk opleveren in de omzet van  Mexicaanse drugskartels. Zij verdienen nog altijd meer met smokkel van marihuana naar de VS dan met die van cocaïne, metamfetamine en ephedrine (grondstof voor metamfetamine).

Acteur Zach Galifianakis steekt op 1’49” een joint op tijdens een live-show met Bill Maher:

{youtube}FcqvEMgTR-E{/youtube}