Legalisering wiet California sneuvelt (video)

Geen coffeeshops in Californië. De kiezers in die staat hebben het voorstel om persoonlijk gebruik van marihuana te legaliseren verworpen. Voorstanders hadden betoogd dat het voor het armlastige Californië geld in het laadje zou brengen in de vorm van belastingopbrengsten en de gevolgen van illegale drugshandel zou beperken. Het voorstel werd gesteund door een brede coalitie van ex-politiechefs, vakbonden en celebrities. Maar in het hele land hebben grote kranten en tv-stations zich tegen het voorstel uitgesproken. Ambtenaren van de federale overheid hadden aangekondigd de uitvoering van het voorstel te gaan hinderen. Ook de Democratische Partij van president Barack Obama toonde zich geen voorstander van de maatregel.

 

Californië legaliseerde in 1996 marihuana voor medische doeleinden. De verliezende voorstanders zeiden nu door te willen gaan met de campagne en moed te putten uit het feit dat er nog nooit zoveel steun voor legalisering van drugs in de VS was losgebarsten.

Pas de laatste drie dagen tekende zich een meerderheid af voor de nee-stemmers. Voorstanders kregen aanvankelijk zeer veel publiciteit. De laatste dagen begonnen ook nationale politici zich over het Californische voorstel uit te laten.

De voorstanders van legalisering waren er niettemin vlakbij. Zelfs conservatieve zenders als Fox gaven – conservatieve – voorstanders wat ruimte:

{youtube}JW52v24qulU{/youtube}