Legendarische mob boss opgespoord

Een man die al 16 jaar in de top tien van de FBI’s most wanted list stond is gisteren in California aangehouden. Het gaat om James Whitey Bulger (81), vroeger één van de leiders van de Winter Hill Gang in de onderwereld van Boston. Ook de vriendin van Bulger, Catherine Greig, die in 1995 samen met hem verdween zit vast. De FBI heeft niet lang geleden de beloning voor de tip die zou leiden naar zijn opsporing verhoogd met $100.000 naar twee miljoen dollar. De FBI liet ook commercials vertonen in talkshows die veel door vrouwen worden bekeken, zoals Dr. Phil.

De FBI hoopte zo via zijn vriendin bij Bulger te komen. Uiteindelijk leidde een tip op Greig naar Bulger. Greig werkte nog lange tijd als mondhygiëniste. Ze ging vaak naar schoonheidssalons en onderging meermaals plastische chirurgie en was verzot op honden. De FBI had ook deze informatie onder het publiek verspreid.

Bulger was voordat hij onderdook een informant van de FBI, maar die betichtte hem van dubbelspel, en vervolgde hem alsnog. De beloning die uitstond was de grootste die ooit voor een verdachte in de VS is uitgeloofd.

Aan de oostkust was Bulger legendarisch, geregeld doken er in kranten geruchten op dat hij ergens was gezien.

Zijn Winter Hill Gang was vooral samengesteld uit Amerikanen van Ierse komaf, met een kleine Italiaanse factie. De groep vierde hoogtij in de jaren zestig en zeventig. De organisatie zat niet zozeer in drugs, wel in gokken, prostitutie en bescherming. Specialiteit was het vervalsen van de uitslagen van paardenraces.

Veel meer in de Boston Herald.