Leger des Heils getild voor kleine miljoen

Een 37-jarige ex-medwerker van het Leger des Heils heeft de liefdadigheidsorganisatie voor 858.000 euro aan schade berokkend, aldus het Openbaar Ministerie. Het OM eiste dinsdag in Utrecht 1,5 jaar gevangenisstraf (en zes maanden voorwaardelijk) tegen de Edenaar.

Reguliere betaalopdrachten

Hij wordt verdacht van oplichting en van valsheid in geschrifte. Ook wil de officier van justitie dat de man het schadebedrag van ruim 858 duizend euro terugbetaalt. De man heeft bekend als medewerker van het Leger des Heils tussen 2008 en 2014 stelselmatig facturen en declaraties te hebben vervalst en fictieve documenten te hebben opgesteld. Op de documenten vermeldde hij zijn eigen rekeningnummer, waarna hij ze tussen de reguliere betaalopdrachten voegde.

Geen financiële beroepen

Op deze manier wist hij zijn werkgever ruim 858 duizend euro naar hem over te laten schrijven. Behalve van oplichting wordt de man ook verdacht van valsheid in geschrifte bij de aanvraag van twee persoonlijke kredieten in 2014. Aanvullend op de gevangenisstraf eiste het OM dat de man zich onder toezicht van de Reclassering stelt en geen financiële beroepen meer uit mag oefenen.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.