‘Leger Venezuela smokkelt naar Curaçao’

Venezuela heeft vorige week de grenzen met de Nederlandse ABC-eilanden gesloten vanwege smokkel van waardevolle mineralen. Maar deskundigen zeggen in NRC Handelsblad dat juist personen uit de Venezolaanse krijgsmacht achter die smokkel zitten.

Spanningen

Zo’n 90% van het Venezolaanse goud wordt illegaal gedolven. Volgens een rapport dat maandag verschijnt kopen figuren binnen het Venezolaanse leger dat goud op wordt dat veelal naar Curaçao en Aruba gesmokkeld. Venezuela’s president Nicolás Maduro heeft met het sluiten van de zee- en luchtgrenzen van Venezuela met de ABC-eilanden spanningen met Nederland veroorzaakt.

Venezuela verkeert in een zware economische crisis en er zijn ook veel vluchtelingen die naar de eilanden proberen te komen.

Vrij spel

President Maduro heeft het leger nodig om de orde in zijn land te handhaven en verleent militairen veel vrijheid en laat dus mogelijk de smokkel oogluikend toe.

In het ontoegankelijke binnenland van Venezuela hebben drugs- en houthandelaren vrij spel. Militairen zouden ervoor zorgen dat illegale vluchten met goud naar de eilanden van de radar worden gehaald, zodat ze later niet meer traceerbaar zijn.