Leiden: verdachte naar huis gestuurd

De 18-jarige jongen die verdacht wordt van de aankondiging van een schietpartij op een school in Leiden is door de rechter commissaris naar huis gestuurd. Zijn voorlopige hechtenis is door de rechtbank in Den Haag is onder bepaalde voorwaarden geschorst. De jongen heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) gezegd betrokken te zijn geweest bij het dreigement op het internetforum.

Vorige week maandag werden alle middelbare- en mbo-scholen in Leiden gesloten nadat er bericht was binnengekomen over een aangekondigde schietpartij op een school. De dreiging werd geuit op het internationale internetforum 4Chan. Er stond onder meer: ‘Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can.’

De verdachte verbleef in Costa Rica en is onder begeleiding van de politie naar Nederland gekomen. Zaterdag is hij op Schiphol aangehouden. In verhoren zou de verdachte hebben toegegeven betrokken te zijn geweest bij het plaatsen van de dreigementen op het forum. Het is niet helemaal duidelijk waarom de verdachte driegde met de schietpartij.

De jongen is onder bepaalde voorwaarden naar huis gestuurd door de rechtbank in Den Haag. Zo heeft hij zijn reisdocumenten moeten inleveren en moet hij bij zijn ouders in Nederland verblijven.

Eerder werd er ook al een verdachte aangehouden, maar die bleek niets met de zaak te maken te hebben.

Lees ook:

Verdachte Leiden naar Nederland

Leiden: verdachte zit in Costa Rica

Verdachte aangehouden na dreiging Leiden (UPDATE) 

Leiden: verdachte vrij, nieuwe in beeld