Leiden wil coffeeshops laten kweken

De gemeenteraad van Leiden heeft ingestemd met een voorstel om coffeeshophouders hun eigen wiet te laten kweken. De gemeente hoopt op die manier de criminaliteit aan de achterdeur van de coffeeshops op te lossen. De gemeente moet nu toestemming van het kabinet krijgen om het voorstel daadwerkelijk door te laten gaan.

De gemeente gaat een plan indienen bij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Op het eerste gezicht maakt het plan weinig kans, de minister heeft tot nu toe alle plannen tot gereguleerde teelt afgewezen.

Een groot aantal andere gemeenten willen ook gereguleerde teelt invoeren. Leiden hoopt dat op die manier de druk op Opstelten zo groot wordt dat hij toch ruimte creëert binnen het beleid. Volgens raadslid Joost Hartlief heeft Opstelten beloofd de plannen te bespreken.

Eerder deze week maakte ook de gemeente Utrecht een plan bekend omtrent gereguleerde teelt. De gemeente wil dat er een club wordt opgericht met honderd volwassenen, die wiet mogen telen voor eigen gebruik.

De gemeente Utrecht wil Ivo Opstelten omzeilen en een invraag indienen bij het ministerie van Volksgezondheid. 'Volgens de Opiumwet kan met een verlof, gegeven door het ministerie van Volksgezondheid, legaal geteeld worden', aldus de wethouder tegen RTV Utrecht. 'Dus minister Opstelten gaat er dan eigenlijk niet over.'

Lees ook:

Utrecht start experiment met gereguleerde teelt

Aboutaleb stelt gemeentelijke wietkweek voor

Gemeenten starten lobby gereguleerde teelt

'Zeeland moet Wietland worden'