Leider Bende van Venlo komt mogelijk vrij

Frenkie P. (op de foto links), leider van de beruchte bende van Venlo, komt mogelijk vrij. P. werd in 1996 tot levenslang veroordeeld. Hij was toen 21 jaar. De inmiddels 45-jarige P. zou op zijn vroegst in mei 2021 vrij kunnen komen. Dat meldt De Limburger

Frenkie P. werd in mei 1994 opgepakt. Twee jaar later werd hij veroordeeld voor de moord op 4 Turken in Venlo, de moord op wiethandelaar Jeu Wissink in Reuver, en de moord op het bejaarde tuindersechtpaar Sjeng en Ferda van Rijn. Mede omdat Frenkie zich weigerde psychiatrisch te laten onderzoeken kreeg hij geen tbs opgelegd. Wel levenslang. In Nederland zitten thans maar vijf mannen langer in de cel dan de voormalige leider van de Bende van Venlo.

25 jaar

Volgend jaar mei is het 25 jaar dat Frenkie P. achter de tralies zit. Door een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens moet de hechtenis van levenslang gedetineerden na 25 jaar getoetst worden. Daarbij wordt gekeken  of de gevangene kan terugkeren in de maatschappij. Dat kan niet eerder gebeuren dan na een resocialisatieproces en psychische behandeling. In de beoordeling wordt niet alleen meegewogen hoe de gedetineerde zich positief heeft ontwikkeld en of er kans is op herhaling, maar ook hoe slachtoffers of nabestaanden tegenover terugkeer staan.

Gratie

Voor mei 2019 – P. zit dan 25 jaar vast – moet het Adviescollege levenslanggestraften nagaan of Frenkie P. via reïntegratie-activiteiten kan gaan werken aan een eventuele terugkeer in de maatschappij. Dat advies gaat naar de minister van Rechtsbescherming. Die hoeft een positieve aanbeveling niet te volgen. Doet hij dat wel dan beslist de minister uiterlijk twee jaar later over gratie. Woordvoerder Gert Jan Verhoog laat aan De Limburger weten dat het adviescollege nooit over individuele gevallen naar buiten treedt. Hij wil dan ook niets zeggen over Frenkie P.

Overigens is het opvallend dat Frenkie P. in de jaren negentig psychisch onderzoek weigerde. Wil hij kans maken vrij gelaten te worden, dan zal hij daar nu wel mee moeten in stemmen.

Van God Los

De geschiedenis van de Bende van Venlo en Frenkie P. vormde de basis van de succesvolle speelfilm Van God Los. In 2011 startte de gelijknamige tv-serie.

Frenkie P. staat op nummer 19 van de Crime Top 100. Zijn toenmalige boezemvriend Sanny P. (geen familie) staat op nummer 79. Sanny P., ook wel Sander of Alexander, werd in hoger beroep veroordeeld tot 10 jaar cel plus tbs. Hij is inmiddels al meer dan 10 jaar op vrije voeten.