‘Leider’ criminele organisatie aangehouden

De politie heeft dinsdagavond in Rotterdam een 44-jarige man aangehouden die vermoedelijk betrokken is bij een reeks grootschalige, internationale drugstransporten. Hij zou betrokken bij de smokkel van 8.000 kilo cocaïne naar Antwerpen. 

Fruit

Daarbij zou gebruik worden gemaakt van Nederlandse bedrijven. De organisatie importeerde fruit uit Ecuador, Peru en Colombia in zeecontainers, waarbij het fruit als deklading diende voor de drugstransporten. In twee jaar tijd is tien keer een grote hoeveelheid cocaïne in beslag genomen in een lading fruit die bestemd was voor een bedrijf van de drugsorganisatie. De omvang van de partijen liepen uiteen van enkele tientallen kilo's tot een recordvangst van ruim 8000 kilo cocaïne. In totaal gaat het om ongeveer 15.854 kilo drugs.

Cash geld

Het onderzoek van de recherche richt zich ook op het witwassen van crimineel verkregen geld. Veel cash geld is vermoedelijk gebruikt voor de financiering van de invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Verder is onderzoek gedaan naar uitgaven waar geen legale inkomsten tegenover stonden. Het zou gaan om tenminste 2,5 miljoen aan onverklaarbare contante uitgaven.

Schuilplaats

Na de aanhouding van de man heeft de politie dinsdagavond in zijn vermoedelijke schuilplaats een vuurwapen gevonden. In 2012 is in Rotterdam bij de verdachte tijdens de doorzoeking van het penthouse waar hij verbleef een vuurwapen met munitie, 883.720 euro aan contant geld en een geldtelmachine in beslag genomen.

Veroordeeld

De verdachte is in 1999 wegens drugshandel veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. In 2003 werd hij in Brazilië veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar wegens drugsbezit. Met een vals identiteitsbewijs wist hij dat land in 2009 te verlaten. De man is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.