Leiding politie in Amsterdam loopt leeg

De leiding in de voormalige Amsterdamse politie, die is opgegaan in de Nationale Politie, loopt leeg. Veel leidinggevenden zijn opgestapt en zijn moeilijk te vervangen. De meeste eenheden hebben de belangrijke posities weer bezet, maar in Amsterdam moeten nog veel sleutelposities worden ingevuld.

Het is de vraag of er nog genoeg geschikte kandidaten zijn, omdat de meeste goede kandidaten al banen in andere delen van het land hebben geaccepteerd. Het aantal leidinggevenden is van honderden naar ongeveer 120 teruggebracht, maar in Amsterdam is de sollicitatieprocedure inmiddels de derde ronde ingegaan omdat nog niet alle plekken bezet zijn.

Dat schrijft Het Parool. Het gaat om onder meer recherchechefs en districtchefs.

Van de vier districtschefs in Amsterdam gaan er zeker twee en waarschijnlijk drie weg, meldt de krant. Alleen de topman van het district West blijft zeker, terwijl die van binnenstad/Noord, Zuid en Oost/Zuidoost vertrekken. Ook bij de recherche hebben verschillende chefs een andere baan.

Binnen de politie bestaan daardoor zorgen over of er wel genoeg ervaren commandanten zijn die leiding kunnen geven als er onrust ontstaat. Chris Koers en Frank van de Streek, beide commissaris en verantwoordelijk voor de reorganisatie in Amsterdam, proberen de zorgen weg te nemen. Zij beweren dat er inmiddels goede opvolgers beschikbaar zijn, en goede kandidaten uit onder meer andere delen van het land hebben gesolliciteerd.