NL-site: namen politiemensen online

Autoriteiten in de Verenigde Staten dreigen een Nederlandse website met dwangsommen en vervolging als deze site niet een gehackte lijst met namen en adressen van een politiedienst verwijdert. De site is één van de weinige die deze gegevens heeft gepubliceerd. Het gaat om gegevens van de politiedienst van het OV-bedrijf in San Francisco. Dat Bay Area Rapid Transit District (of BART) ligt onder vuur van het publiek en wordt aangevallen door hackers. Hoe komt dat?

In San Francisco schoten eerder deze maand agenten van BART iemand dood. Daarop kreeg BART de woede van een deel van de publieke opinie in de progressieve media-stad over zich heen.

Tijdens demonstraties in de metro legde de politie van BART mobiele ineternet en – telefoon plat om de demonstranten te dwarsbomen.

Dat soort overheidsactie ligt in de VS, en zeker in een stad als San Francisco, gevoelig. Het is voor het eerst dat een overheidsdienst in de VS zoiets uithaalt. Gevolg: nog grotere woede, want in San Francisco dachten ze alleen landen als Syrië en Libië zoiets deden.

Vervolgens zette hackersgroep Anonymous de gegevens van duizenden klanten van BART online.

Daarna haalde een andere hackersgroep een namenlijst van BART-politie uit het systeem. Die gegevens werden vervolgens op Pastebin gezet, maar die hebben ze weer zijn verwijderd. De FBI heeft de zaak in onderzoek genomen.

En nu heeft een Nederlandse site – misschien als enige ter wereld – de lijst enige tijd online gezet. Advocaten uit San Francisco hebben gedreigd met juridische actie.

De beheerder heeft de lijst inmiddels toch offline gehaald: ‘Ik vind het zonde als de site uit de lucht zou worden gehaald. Dat is het mij niet waard.’ 

{youtube}yC257cN4W8U{/youtube}