‘”Politiemol” had geen vertrouwensfunctie’ (UPDATE)

De rechercheur die verdacht is van het verkopen van informatie aan criminelen, had geen vertrouwensfunctie bij de politie. Dat hebben bronnen aan de NOS gezegd. De Weertenaar was voor zo’n functie afgewezen na screening door de AIVD.

Mark M. werd niettemin aangenomen voor een andere functie bij de politie, waar hij geen toegang zou hebben gehad tot zeer vertrouwelijke informatie uit diverse politiesystemen. Maar de NOS schrijft dat hij afgeschermde informatie wel via collega’s kon bemachtigen.

De rechercheur die eind september werd opgepakt omdat hij informatie zou doorverkopen aan criminelen kwam niet door de screening van de AIVD. De NRC meldde dat de 28-jarige Mark M. werd toch aangenomen; hij werd aangesteld als aspirant (leerling-) agent. De agent ging in 2009 aan de slag bij de politie. De inlichtingendienst had daarvoor onderzoek gedaan naar zijn leefomgeving en persoonlijke financiële situatie, maar wilde op basis daarvan geen verklaring van geen bezwaar afgeven.

Welke informatie?

De screening werd echter genegeerd en M. werd toch aangenomen. De Rijksrecherche onderzoekt nu waar het precies is misgegaan.

Woensdag verlengde de rechtbank van Den Bosch M.’s voorarrest met negentig dagen. De recherche onderzoekt ondertussen welke dossiers precies door M. zouden zijn gelekt. In de woning van M. is informatie gevonden die hij waarschijnlijk nog wilde verkopen. Daarnaast wordt nagetrokken welke dossiers hij via het politiesysteem heeft opgevraagd.

Lees ook:

‘Lekkende agent was eerst nieuwsfotograaf’