Lekkende rechter blijkt de buurman


De rechter uit Zwolle die afgelopen week op non-actief werd gesteld blijkt de vertrouwelijke informatie doorgespeeld te hebben naar zijn buren. De rechter woont tegenover de ouders van Charlotte, die een relatie heeft met Adil Kaya, wiens strafblad werd gelekt. Charlotte blijkt drie maanden zwanger te zijn van Adil en steunt hem volledig in zijn strijd tegen justitie en haar ouders. Crimesite sprak exclusief met het stel.

Door Vincent Verweij

De rechter, officier van Justitie en een politierechercheur werden afgelopen week geschorst nadat ze beschuldigd werden van het lekken van vertrouwelijke informatie naar de ouders van Charlotte, een 23-jarige vrouw uit Zwolle. De ouders wilden weten wat er allemaal op het strafblad van Adil Kaya stond, de nieuwe vriend van hun dochter. Ze benaderden hun overbuurman, rechter Harbert Schimmel, die net als zij aan de statige Herenweg in Zwolle woont. Even later kregen de ouders emails van de magistraat met daarin vertrouwelijke informatie uit het Justitieel Documentatie Register en over de zaken waarvoor Adil werd veroordeeld. Tegen alle regels in.

“Er is veel meer aan de hand dan tot nu toe naar buiten is gekomen”, zegt Adil in een gesprek met Crimesite. “Het verhaal dat door justitie naar buiten is gebracht, dat de ouders uit bezorgdheid hebben gehandeld, is klinkklare onzin. Ze wilden niet dat hun dochter met een ‘Turk’ zou gaan. Los van het feit dat ik een Koerd ben en geen Turk: dat is toch puur racisme?” Charlotte beaamt het: “Mijn ouders hebben zelfs een therapeute ingeschakeld die mij op andere gedachten moest brengen. Ze wilden me een abortus laten uitvoeren.” Adil is woedend: “Stuitend. Ik heb altijd open kaart gespeeld bij haar ouders, ook verteld dat ik vastgezeten heb”.

Adil, die drie keer veroordeeld werd tot in totaal negen jaar cel, wordt door de rechter in zijn emails omschreven als ‘een zware jongen, slim en vuurwapengevaarlijk’. Adil noemt het een “lastercampagne”. Hij denkt dat de AIVD er mee te maken heeft. “Ik ben een linkse Koerd en wordt daarom voortdurend lastig gevallen door de AIVD”.

“Er zijn achter onze rug om vieze spelletjes gespeeld”, vertelt Adil. “De ouders van Charlotte zijn maanden bezig geweest om belastend materiaal over me te verzamelen, en tegelijkertijd hadden we nog etentjes en deden ze het voorkomen of ik de ideale schoonzoon was”. Adil en Charlotte lazen intussen mee met de mailtjes die binnenkwamen, die werden verstuurd door de rechter en rechercheur.

“De officier van Justitie die nu is geschorst, hield zich bezig met mensenhandel, die werd ingeschakeld om te kijken of ik als een ‘loverboy’ en pooier kon worden neergezet. Niets van gebleken natuurlijk, want in mijn cultuur kun je nog beter een moordenaar dan een pooier zijn. Zoiets zou ik nooit doen”, aldus Adil.

Uiteindelijk zijn Adil en Charlotte met de mails naar een advocaat gestapt, die aangifte deed tegen de magistraten wegens ambtsmisdrijf.

Inmiddels zijn de president van de rechtbank en de rijksrecherche een onderzoek gestart tegen de rechter en officier. De procureur-generaal van de Hoge Raad liet vandaag weten dat hij dat wel genoeg straf vindt. Een andere maatregel zoals schorsing is volgens procureur Fokkens niet nodig.

Charlotte kies intussen onvoorwaardelijk partij voor Adil: “Het is uit de hand gelopen tussen mij en mijn ouders, maar ik ben 23 jaar, maak mijn eigen keuzes. Ik wil het kind van Adil”.

{jcomments on}