Mensensmokkelaars verdienen miljarden

Mensensmokkelaars hebben het afgelopen jaar tussen de 2,7 en 5,5 miljard euro omgezet. Dat meldt Europol zondag aan de Britse krant The Independent. Volgens Rob Wainwright, het hoofd van de Europese opsporingsdienst, komt de mensenhandel daarmee in de buurt van de bedragen die in de drugshandel omgaan.

Europol vroeg 1.500 migranten hoe ze Europa binnen zijn gekomen. 90 procent antwoordde dat ze daarvoor criminelen hadden betaald. Het is bekend dat de mensensmokkelaars tussen de 2.700 en 5.500 euro per persoon vragen.

De criminele netwerken zouden volgens Europol uit tienduizenden mensen bestaan, die uiteenlopende taken hebben. Het gaat om bijvoorbeeld het maken van valse paspoorten of chauffeurs die migranten de grens over zetten.

Drugsnetwerken smokkelen ook mensen

De migranten moeten vaak meerdere smokkelaars betalen om in Europa te komen. Veel smokkelaars zetten migranten één grens over, waarna er een nieuwe smokkelaar ingezet moet worden om bijvoorbeeld van Griekenland het Schengengebied in te komen.

Europol ziet dat de smokkelaars die eerder zich toelegden op drugs, nu ook mensen gaan smokkelen. De routes die ze tot hun beschikking hadden, kunnen immers ook worden gebruikt voor het smokkelen van migranten.