Leliveld, Endstra en Liechtenstein

Vrij Nederland schrijft over aannemer Joop Leliveld (links in beeld). Hij herbouwt momenteel het Stedelijk Museum en ging bijna failliet. Wie is deze Mijdrechtse vastgoedmiljonair in nood? In de vroege ochtend van 28 oktober 2005 stappen twee Amsterdamse rechercheurs het Fürstliches Landgericht in de Liechtensteinse hoofdstad Vaduz binnen. Ze zijn uitgenodigd om het verhoor bij te wonen van Esther Keiser, medewerker van het plaatselijke trustkantoor Advisa Treuhand. Ze wordt op verzoek van de Nederlandse autoriteiten ondervraagd in het kader van het Holleeder-onderzoek. De Amsterdamse politiemensen willen graag weten welke zaken Sachbearbeiterin Keiser in de voorgaande jaren afhandelde voor vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De getuige, een keurige dame met bril en opgestoken haar, zal hun die ochtend van alles vertellen over de handvol vennootschappen die Endstra door haar liet beheren, bedrijven met namen als Railtrack ltd., Nirwana Stiftung en Richmond Trading ltd. Ze zal spreken over de geheimzinnige telefoontjes van Endstra, die zijn naam nooit noemde. Die slechts zei: ‘Hier ist Holland’ en die in de aantekeningen van Keiser door haar dan ook werd aangeduid met ‘Der Holländer’.

Maar goede klant Endstra deed meer. Hij introduceerde ook zakenpartners bij Advisa Treuhand, vastgoedondernemers die er hun eigen Stiftung of limited openden. Een van hen is de Mijdrechtse bouwer Joop Leliveld, wiens Bloemberg Foundation door de Liechtensteiners wordt beheerd. Ze heeft hem voor zover ze zich kan herinneren één keer gezien op kantoor, zegt mevrouw Keiser. In de aantekeningen die ze maakte van haar contacten met de Nederlandse cliëntèle komt zijn naam slechts één keer voor. Op 20 oktober 1998 noteert ze: ‘Hfl 1.500.000,- contant aan Leliveld.’

Het bezoek van de politie aan het vorstendom lijkt slechts een doodlopend pad. Welke geldstromen en financiële constructies achter de deuren van Advisa Treuhand verborgen moesten blijven, is nooit duidelijk geworden. Feit is dat Joop Leliveld en Willem Endstra volop in zaken waren met elkaar. Leliveld is de eigenaar van het Mijdrechtse bouwbedrijf Midreth en gold jarenlang als ‘de huisaannemer van vastgoedbaron Endstra’. Ze deden samen zaken met de jachthaven van IJmuiden, met een sportcomplex in Breda en met vakantiehuisjes langs de A2.

Lees verder Vrij Nederland.