IJsman: Leven maffia-killer verfilmd

Richard Kuklinski moest altijd nadenken over de vraag hoeveel mensen hij in zijn leven doodde voor geld. 'Ongeveer? Meer dan honderd. Misschien 250.' Hoe dat voelde? 'It does't bother me. It doesn't bother me at all', zei hij ooit in een documentaire. Nu is er en speelfilm over hem, met Michael Shannon in de rol van The Iceman. Kijk naar de interviews met Kuklinski zelf en naar de trailer van de speelfilm, na de break.

Waarden

Het markante aan Kuklinski is dat hij allerminst op een monster lijkt. Het lijkt alsof hij slechts een andere set van waarden erop na houdt en daarover op een weloverwogen manier kan spreken. In de Trenton State Maximum Security gevangenis (New Jersey) kreeg HBO in 2001 de gelegenheid 17 uur interview met hem op te nemen. De reden voor die toestemming was dat de autoriteiten op het ministerie van Justitie hoopten dat Kuklinski en passant nog een paar moordzaken zou opbiechten.

Half uur bidden

Kuklinski begon bij de Cavalcante-familie uit Newark. Later doodde hij vooral voor de New Yorkse Gambino's, overal in Noord-Amerika, op allerlei wijzen, met name ook met cyanide. Hij wilde eens een contract uitvoeren met een kruisboog, maar niet zonder dat te testen. Ergens onderweg op het platteland vroeg hij een willekeurige passant de weg. Hij schoot hem door het voorhoofd. 'De pijl ging tot halverwege in zijn hoofd'. 

In 1988 kreeg hij vijf keer levenslang.

Hij heeft spijt van één zaak. Een slachtoffer begon te bidden en te smeken: 'He was please God, no, all over the place.' Kuklinski gaf hem een half uur om te bidden. Maar helaas: 'God never showed up'. De killer: 'I shouldn't have done that one'.

Gewelddadige moeder

Artsen die hem onderzochten constateerden een persoonlijkheidsstoornis bij Kuklinski. Ze verklaarden zijn moordgedrag uit extreme mishandelingen door zijn moeder en een vader die doorgaans afwezig was. Als kind doodde hij graag dieren. Dergelijke achtergrond hebben veel seriemoordenaars gemeen (zie ook het boek Seriemoordenaars in Nederland.) Zijn broer vermoordde een 12-jarig meisje. 'We hadden dezelfde moeder', zei Kuklinski.

Suburb

Zijn leven met een allerliefste vrouw en kinderen in de New Jersey suburb Dumont is helemaal Sopranos, hoewel hij bij de buren bekend stond als een stille familieman, die soms op vreemde momenten naar zijn werk ging. De echtgenote in de film is Wynona Rider. 

In maart 2006 overleed Kuklinski aan natuurlijke oorzaak. Hoewel, de timing was opmerkelijk omdat Sammy Gravano op dat moment ernstig werd verdacht van uitlokking van de moord op een New Yorkse politieman, een moord bekend door Kuklinski. Gravano werd niet verder vervolgd.

Kuklinski was manisch depressief, maar wilde er niet voor worden behandeld. Dan had hij moeten toegeven dat er iets mis was met hem. Dat wilde hij niet: 'Nothing haunts me'.

Lees ook een gesprek met zijn vrouw. Kijk naar The Iceman Tapes:

{youtube}KzpOHuQ1PPU{/youtube}

De trailer van The Iceman:

{youtube}CJIXOx2-GZ8{/youtube}

Zie ook de documentaire over een Mexicaanse sicario.