Levensgevaarlijke pil in omloop gebracht

De drugstesters van het Trimbos-instuut hebben donderdag aan het begin van de avond een red-alert gegeven over een wat zij noemen ‘levensgevaarlijke’ “xtc”-pil. Deze pil bevat geen MDMA maar vooral een grote dosis PMMA. Volgens het Trimbos-instituut is de pil ‘afgelopen week’ bij één van de testcentra aangeboden.

Pil erbij

De pil was als xtc verkocht. De pil is gevaarlijk omdat gebruikers die ervan uit gaan dat er MDMA inzit denken dat de pil niet werkt en dat hij een te lage dosis MDMA bevat. Ze nemen dan een stukje pil of een hele pil erbij, terwijl ze in feite extra PMMA nemen. In dat geval kunnen enkele uren daarna ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.

Het gaat om een roze pil met Superman-logo. Hij lijkt op de pil op de foto.

Bijeffecten

PMMA of PMA is qua structuur vrijwel gelijk aan MDMA. Het geeft bij lage dosis een opgewekt en energiek gevoel dat aanvankelijk aan xtc doet denken. Bij hogere dosis ontstaan gevaarlijke bijeffecten. Er zijn vaker op grotere schaal PMMA-pillen in omloop geweest. Vanaf vandaag komt in Amsterdam het ADE op stoom met tientallen feesten die continu doorgaan.

Gewone xtc-pillen bevatten overigens momenteel relatief veel werkzame stof (MDMA).

Landelijk zijn instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld door Trimbos.