Levenslang geëist om dubbele moord

De officier van justitie in Amsterdam heeft donderdag levenslang geëist tegen de George H. uit Amsterdam voor moord op twee mannen en verzekeringsfraude. De slachtoffers waren twee mannen van 22 en 24 jaar oud, net als de verdachte oorspronkelijk afkomstig uit de Dominicaanse republiek.

Bizarre zaak

‘Het is een bizarre zaak, maar meer nog een zaak van een ongekende gruwelijkheid’, zei de officier van justitie in zijn requisitoir. ‘Verdachte is overgegaan op moord met als doel het incasseren van verzekeringsgelden. Verzekeringen die hij zelf had afgesloten op het leven van de om het leven gebrachte personen. In een dergelijke zaak is een levenslange gevangenisstraf naar de mening van het OM de enige gepaste straf.’

Dood verklaren

H. zou diverse verzekeringsmaatschappijen hebben geprobeerd op te lichten. Hij sloot overlijdensrisico verzekeringen af waarbij hij ervoor zorgde dat hij zelf de begunstigde was, bijvoorbeeld omdat hij een relatie met diegene zou hebben of omdat hij ‘als een broer’ voor diegene was. Ook wordt H. ervan verdacht gepoogd te hebben een verzekeringsmaatschappij op te lichten door zichzelf dood te laten verklaren. Bij die poging tot oplichting had hij zijn moeder als begunstigde opgegeven. Hij probeerde verzekeringen af te sluiten die zouden resulteren in uitkeringen van de verzekering variërend van 300 duizend tot 2 ½ miljoen euro.

Begunstigde

H. belde zelf op 13 november 2013 met 112 omdat iemand bij hem in huis onwel was geworden. Toen hulpdiensten arriveerden was de 24-jarige man al overleden. Alhoewel er aanvankelijk niet direct sprake leek van een niet-natuurlijke dood, kreeg de politie argwaan omdat de beller elders in Nederland verdacht werd van verzekeringsfraude. Nader onderzoek naar de situatie van de overleden man wees uit dat de verdachte begunstigde was van een levensverzekering die de overleden man kort voor zijn overlijden had afgesloten.

Terug rechercheren

Vanaf dat moment gig de recherche ‘terug-rechercheren’ naar andere zaken. Uit dat onderzoek kwam een overlijden op 30 augustus 2013 naar voren van een 22-jarige man, eveneens van Dominicaanse afkomst. Ook hij bleek kort voor zijn overlijden een levensverzekering te hebben afgesloten met de verdachte als begunstigde.

Spierverslappend middel

Toxicologisch onderzoek wees uit dat beide mannen  een spierverslappend middel toegediend hadden gekregen. De patholoog heeft aangegeven dat het overlijden kan worden verklaard door functiestoornissen van vitale organen, wat goed verklaard kan worden door de effecten van het spierverslappend middel. Bij een doorzoeking van de woning van de verdachte werden behalve spuiten inclusief naalden ook het spierverslappend middel aangetroffen dat gebruikt wordt bij chirurgische ingrepen en niet normaal verkrijgbaar is. Op een van de injectienaalden werd DNA van verdacht aangetroffen.

Behulpzaam

De verdachte stond in de Dominicaanse gemeenschap in Amsterdam Zuidoost bekend om zijn behulpzaamheid. Omdat hij anders dan velen in zijn omgeving zowel Spaans als Nederlands sprak en bovendien enige juridische kennis had, werd er regelmatig een beroep op hem gedaan. Ook gebeurde het dat verdachte zich zelf opwierp als vertegenwoordiger van een Dominicaanse familie om gezondheidszaken te bespreken of verzekeringskwesties af te handelen.

Zie ook:

Massale belastingfraude prostituees

Mysterie rond ‘medicijnmoorden’