Levenslang gestrafte binnen maand op verlof

De levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. moet op korte termijn met onbegeleid verlof kunnen gaan. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een besluit opgedragen aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Maand

Het onbegeleid verlof moet binnen een maand plaatsvinden. Staatssecretaris Dijkhoff moet nu ook snel duidelijk maken hoe lang, hoe vaak en onder welke voorwaarden C. daarna op onbegeleid verlof mag.

Niet redelijk

In oktober 2016 besloot de staatssecretaris met het nemen van een beslissing over onbegeleid verlof tot 1 juni 2017 te wachten. Maar dat vond de beroepscommissie toen niet redelijk. Zij droeg de staatssecretaris op binnen vier weken een beslissing te nemen. Op 21 april 2017 besloot de staatssecretaris in strijd met die uitspraak opnieuw met zijn beslissing te wachten, ook na een door de Staat verloren kort geding en zelfs tot (ver) na 1 juni 2017. Voor C. was en is dus nog steeds niet duidelijk wanneer en onder welke voorwaarden hij voor onbegeleid verlof in aanmerking kan komen.

Gezin

Loi C. (59) zit 30 jaar gevangen. Hij kreeg in 1987 levenslang voor het medeplegen van drievoudige moord en doodslag op een gezin met twee kinderen. Gedragsdeskundigen schetsen hem niet als gevaarlijk. Hij vroeg vijf maal vergeefs om gratie. Inmiddels loopt er een zesde verzoek. Volgens de RSJ heeft C. een groot belang bij onbegeleid verlof ten behoeve van de beoordeling van dat verzoek.

C. is eerder op begeleid verlof geweest.

Levenslang betekent in Nederland ook werkelijk levenslang. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt dat niet humaan. Een veroordeelde moet volgens het Hof hoop op gratie en vrijlating kunnen hebben. De regering heeft een nieuwe regeling voor levenslang gestraften in voorbereiding.