Levenslang gestrafte mag met verlof (UPDATE)

De levenslang gestrafte Edwin S. mag na bijna 25 jaar detentie een dag met begeleid verlof, zo meldt de NOS. S. had geklaagd bij de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming nadat verlof eerder was afgewezen.

Badhoevedorp

Het beklag van de levenslang gestrafte tegen de afwijzing van tijdelijk verlof is door die commissie gegrond verklaard. S. schoot op 26 november 1992 bij een inbraak in Badhoevedorp een bejaard echtpaar neer, toen hij op heterdaad werd betrapt. De 65-jarige vrouw raakte zwaar gewond en haar 69-jarige echtgenoot overleed onmiddellijk. Vier dagen eerder pleegde hij een inbraak in Amstelveen. Toen schoot hij de bewoonster in haar borst, zij overleefde de aanslag. Ook schoot hij in Uithoorn in november 1992 op zijn ex-vriendin. Hij is in 1994 tot levenslang veroordeeld voor doodslag. S. weigerde alle medewerking aan gedragskundig onderzoek, en kon daardoor geen tbs krijgen. Hij heeft sinds 2012 een gratieverzoek lopen.

Drie maanden

Voorwaarde voor het verkrijgen van gratie is dat hij zich in de samenleving staande kan houden. De beroepscommissie vindt dat hij nu de kans moet krijgen om dat tijdens een tijdelijk verlof aan te tonen. De commissie ziet geen bezwaren tegen het verlof en geeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie opgedragen binnen twee maanden verlof in het resocialisatieplan van S. op te nemen. Uiteindelijk moet hij binnen drie maanden zijn eerste tijdelijk verlof krijgen. Volgens de NOS gaat het om een dag verlof

Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz kreeg eerder al de mogelijkheid om begeleid op verlof te gaan:

Staat moet ongebeleid verlof toestaan