Levenslang gestrafte misschien naar Engeland (UPDATE)

De Brit Daniel S.,  die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op de Groninger leraar Gerard Meesters (2002), mag mogelijk zijn straf uit gaan zitten in Groot-Brittannië. Dat schrijft De Telegraaf. Of hij daar toch nog vrij zal komen, zoals een dochter van Meesters in de krant suggereert, is lang niet zeker.

Boos

In alle stilte zou worden onderhandeld over het uitzitten van de straf in het vaderland van S.. Volgens de krant zijn nabestaanden van Meesters, onder wie zijn kinderen, hierover boos. Zijn dochter zegt tegen De Telegraaf dat hij in het VK kans heeft eerder vrij te komen, omdat daar, in tegenstelling tot Nederland, levenslang niet betekent dat er effectief levenslang moet worden uitgezeten.

Of het waar is wat deze vrouw zegt in De Telegraaf valt nog te bezien. S. heeft in het VK ook een levenslange straf gekregen voor een ander feit. Er zijn in dat land gevallen bekend van personen die tot aan hun dood procedures hebben verloren over vervroegde vrijlating.

Robert Dawes

De zus van Gerard Meesters zou een voorraad drugs hebben geript van de Brit Robert Dawes. Zij was spoorloos en daarom kwamen de Britten verhaal halen bij de onderwijzer Meesters, in het geheel geen crimineel. Na bedreigingen, waar onder meer de Amsterdammer Gwenette Martha voor is veroordeeld, schoot Daniel S. enige tijd later Meesters dood in de deuropening van zijn huis.

Zijn advocaat Tjalling van der Goot heeft geprobeerd nader onderzoek naar de zaak van de grond te krijgen bij Hoge Raad. Van der Goot noemde het bewijs in de zaak fragiel omdat S. is veroordeeld op basis van de verklaring van één getuige.

Martha was een zakelijke contact van Robert Dawes. Martha is in 2014 in Amstelveen vermoord. Dawes wacht waarschijnlijk een zeer lange gevangenisstraf in Frankrijk voor een omvangrijke cocaïnezaak. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft laten weten geen overlevering te zullen vragen voor Dawes voor de moord op Meesters.