Levenslang voor man die kind in snikhete auto liet

Justin Ross Harris (foto) uit Atlanta is in de VS veroordeeld tot levenslang. Hij had in juni 2014 zijn zoontje Cooper van 22 maanden urenlang in zijn snikhete Hyundai Tucson achtergelaten. De temperatuur in de auto steeg tot meer dan 48 graden Celsius. De peuter overleed door oververhitting. 

Harris zou Cooper eigenlijk ’s ochtends naar de crèche brengen, maar is het jongetje naar eigen zeggen vergeten en rechtstreeks naar zijn werk gereden. Daar heeft hij geparkeerd en is naar binnen gegaan. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien dat Harris tijdens lunchtijd nog iets in de achterbak van zijn auto legt, maar ook dan merkt hij het kindje niet op.

Toegewijd vader

Volgens de advocaten van Harris is hun cliënt een toegewijd vader, die gewoonweg zijn zoontje vergeten was naar de crèche te brengen. De ex vrouw van Harris heeft eerder tijdens het proces op dramatische wijze bevestigd dat Harris zielsveel van zijn zoontje hield en sterk betrokken was bij de verzorging en de opvoeding van Cooper. De advocaten van Harris spraken van een verschrikkelijk en gruwelijk ongeluk – dat helaas veel vaker is voorgekomen. (In de VS zijn sinds 1998 meer dan 600 kinderen overleden in een snikhete, afgesloten auto.)

Opzet

Volgens openbaar aanklager Chuck Boring heeft Harris zijn zoontje echter met opzet in de auto achtergelaten, zodat hij niet meer werd gehinderd door zijn verantwoordelijkheid als vader. ‘Niet zozeer omdat hij zijn zoontje haatte,’ zei Boring, ‘maar omdat hij meer van zichzelf en zijn obsessies hield.’ Boring bedoelde met dit laatste dat Harris tijdens zijn huwelijk regelmatig overspel pleegde met verschillende vrouwen, waarvan sommigen minderjarig waren. Zo was hij vanaf zijn werk aan het app-en met een jong meisje die onder andere foto’s van haar borsten stuurde naar de telefoon van Harris. ‘Yummy’ appte hij naar het meisje, terwijl Cooper in de snikhete auto zat.

Moord

Nadat vorige maand de jury Harris schuldig had bevonden aan acht misdrijven, waaronder moord, werd hij vandaag door een geëmotioneerde vrouwelijke rechter tot levenslang veroordeeld, zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating.

Het proces tegen Harris heeft in de VS veel media-aandacht gekregen. De advocaten van Harris hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.