Levenslang “Monster” Kuwas blijft in stand

De Hoge Raad op Curaçao heeft de klacht van Elvis Kuwas over de oplegging van de levenslange gevangenisstraf voor de moord op Curaçaose politicus Helmin Wiels (foto) verworpen. Wiels werd op 5 mei 2013 op Curaçao doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen.

 

Herbeoordeling

Hij was leider van de toen grootste politieke partij, Pueblo Soberano (PS).

In 2014 is Elvis Kuwas veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf voor deze moord en twee andere moorden. Die straf blijft ongewijzigd, zo oordeelde de Hoge Raad dinsdag. De verdachte heeft aangevoerd dat, wanneer hij voor het ondergaan van zijn straf aan Nederland wordt overgedragen, het recht op herbeoordeling van de levenslange gevangenisstraf komt te vervallen. Dat zou in strijd zijn met het EVRM. Curaçao kent namelijk wel een wettelijke herbeoordeling van die straf, maar Nederland niet.

In een Nederlandse zaak oordeelde de Hoge Raad in Nederland dat oplegging van levenslang op dit moment niet mogelijk

Definitief

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft geoordeeld dat niets in de weg staat aan de toepassing van die regeling nadat de verdachte aan Nederland zou zijn overgedragen. De Hoge Raad acht dat oordeel van het hof juist. De oplegging van de levenslange gevangenisstraf in deze zaak is daarmee definitief geworden.

Alle berichten rond de zaak van Helmin Wiels.