Levenslang geëist voor A12-moorden

In Lecce (Italië) heeft de openbare aanklager donderdag levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 44-jarige Tiziano Greco voor vier moorden in Nederland. Dat melden Italiaanse media. Greco zou in 2002 twee Brazilianen hebben doodgeschoten langs de A12 ter hoogte van Woerden. In het dit voorjaar te verschijnen boek Crime Top 100 staan deze zaken beschreven.

Door @Wim van de Pol

In 2002 schoot Greco ook twee Joegoslaven dood in café The News nabij het Rembrandtplein in Amsterdam. Greco maakte deel uit van de Sacra Corona Unita (SCU), de maffia uit de regio Puglia, de hak van de laars van Italië. Het bewijs in de zaak komt van de spijtoptant en kroongetuige Filippo Cerfeda (foto, 1968, Lecce). Cerfeda was een hooggeplaatste figuur binnen de SCU die zich van 2000 tot 2003 in Amsterdam gevestigd had.

25 moorden

Cerfeda heeft 25 moorden bekend, onder meer vijf in Nederland, waaronder de moorden waarvoor Greco nu wordt vervolgd. Greco pleegde de moorden in opdracht van Cerfeda, die uiteindelijk is veroordeeld tot 18 jaar cel, waarvan 15 jaar in huisarrest. Hij leeft nu samen met wat familieleden in een getuigenbeschermingsprogramma.

Antwerpen

De twee Brazilianen werden doodgeschoten in opdracht van Cerfeda nadat ze 20 kilo cocaïne in Antwerpen van een schip hadden gehaald. Cerfeda had aan twee mannen, onder wie Greco, opdracht gegeven de coke te rippen en de Brazilianen af te schieten.

Seconde

Cerfeda heeft ook bekend in 2001 een ander lid van SCU te hebben laten bevrijden uit de gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Cerfeda zegt deze Giuseppe Lezzi daarna in een huis aan de Amsterdamse Churchill-laan te hebben doodgeschoten. Cerfeda verklaarde tegenover de justitie in Italië: ‘Wanneer ik een persoon wilde vermoorden was dat in één seconde voor elkaar.’

Restauranthouder

Cerfeda perste in Amsterdam Italiaanse restaurants af. Een succesvolle Nederlands-Italiaanse restauranthouder werd aanvankelijk vervolgd voor de A12-moorden en zat jarenlang vast. Hij kreeg zelfs in eerste instantie van de rechtbank levenslange celstraf. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken. Tiziano Greco was in de woorden van Cerfeda ‘een bloedspecialist’. Greco kwam – dus in tegenstelling tot Cerfeda – niet aanmerking voor een kroongetuigenregeling. Of hij dat ook ambieerde of dat hij gewoon weigerde te verklaren is onbekend.