Levenslang voor Jesse R. en Moppie R. (VIDEO)

De rechtbank van Amsterdam heeft in een propvolle bunkerrechtszaal in Amsterdam-Osdorp in de Passage-zaak Jesse R. (foto) en Mohammed R. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf (vonnis). Ook Siegfried S. kreeg levenslang. Ze zijn schuldig aan verschillende huurmoorden in het Amsterdamse onderwereldcircuit. De rechtbank vindt het beroepsmatig vermoorden van mensen, ook als het criminelen zijn, uiterst ernstig.

Door Wim van de Pol

Jesse R. pleegde in crimineel verband vier moorden, deed twee pogingen en pleegde één aanslag, alleen voor geld en aanzien in de crininele wereld, zegt de rechtbank. Jesse R. ontkent en lijkt onverbeterlijk. Mede ter bescherming van de maatschappij krijgt Jesse van de rechtbank levenslang.

Moppie R. is veroordeeld voor vijf moorden. R. gaf blijk van grote kilheid. Hij kende de slachtoffers op één na allemaal persoonlijk en vertoonde zich volstrekt respectloos naar getuigen en nabestaanden. Zijn leven staat in het teken van zeer zware strafbare feiten. De rechtbank legt daarom levenslang op.

Fred R. is een zware beroepcrimineel die twee liquidaties uitlokte en een derde aanstuurde. R. zal in de woorden van de voorzitter waarschijnlijk ‘geen nette burger’ worden. R. krijgt daarom dertig jaar cel.

Peter la S. leek dezelfde weg te gaan als zijn mede-verdachten maar ging zelfstandig – terwijl justitie hem niet in het vizier had – naar de politie. Hij maakte, volgens de rechtbank, met gevaar voor eigen leven dit proces mogelijk. De rechtbank wijkt niet af van de eis van acht jaar. Het OM heeft in zijn zaak bijna geen vormfouten gemaakt, ook niet in het traject van de getuigenbescherming, zodat strafverlichting niet op zijn plaats is. La S. heeft zijn straf al uitgezeten.

Sjaak B. vindt de rechtbank een zware crimineel die zich bezig houdt met wapenhandel. Hij is nu veroordeeld voor voorhanden hebben van wapens. B. krijgt drie jaar en zes maanden, hij heeft die straf al uitgezeten.

Dino Soerel is vrijgesproken van verdenkingen voor liquidaties. Witwassen en vervalsen van paspoort leiden tot een straf van zes maanden. Soerel zit nog een straf uit voor een drugszaak.

Ali A. – die vrijgesproken werd van opdracht geven voor liquidaties – leefde jarenlang zonder legale inkomstenbron een luxeleven, stelt de rechtbank. Hij wekte gevoelens van onlust op bij burgers die zich wel aan de regels houden. Hij heeft een klein strafblad, alleen wapenbezit, maar vertoont geen verbeteringsgedrag. A. krijgt één jaar en zes maanden, hij heeft zijn straf in voorlopige hechtenis al uitgezeten.

Pinny Song liet haar vroegere minnaar Tonny van Maurik vermoorden, zegt de rechtbank. De rechtbank ziet ‘een laakbaar gebrek aan normbesef’. Ze krijgt twaalf jaar en beveelt gevangenneming.

Siegfried S. (65) pleegde een huurmoord op Henie Shamel en Anne de Witte. Die laatste moord nam hij op de koop toe, hoewel alleen Shamel vermoord moest worden. Zijn criminele carrière beslaat 40 jaar, waarvan meer dan 20 jaar in de gevangenis. Daarom vindt de rechtbank levenslang gerechtvaardigd.

Nan-Paul de B. schoot Tonnie van Maurik dood. Nadien liet hij zich kennelijk niet meer in met moorden, hij heeft wel gewetenswroeging. Hij krijgt tien jaren, de rechtbank beveelt gevangenneming.

Freek S. is schuldig aan medeplegen van de moord op Tonnie van Maurik. Hij maakte zich na 1993 echter niet meer schuldig aan huurmoorden. Straf zes jaar en de rechtbank beveelt gevangenneming.

Zie ook:

Lees het vonnis. Zie ook:

Reacties op het Passage-vonnis (VIDEO)

Ali A. en Sjaak B. vrijgesproken (UPDATE)