Levenslang voor roofmoord Tilburger

Het Antwerpse hof van assisen heeft de Nederlander Manuel van V. (28) maandag veroordeeld tot levenslang voor de roofmoord op vastgoedmakelaar Gunther Haagen (38, foto) uit Ravels (B). Zijn ex-vriendin Tessa van D. (27) kreeg 28 jaar cel. 

54 messteken

Manuel en Tessa hadden de vastgoedmakelaar Haagen op 19 oktober 2011 met 54 messteken om het leven gebracht tijdens het bezichtigen van een leegstaande woning in Weelde, omdat ze zijn Range Rover wilden stelen. Daarna was Manuel samen met een medeverdachte naar de woning van Gunther Haagen en zijn ouders gereden. Daar eisten ze losgeld geëist en namen de wijk met geld, juwelen en hun Mercedes. De eveneens Nederlandse medeverdachte Marc van D. werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf.

Psychopate stoornis

Ten dele lag de oorzaak voor de wandaden van het tweetal in uit de hand gelopen drugsgebruik. De jury zag geen enkele verzachtende omstandigheid voor Manuel die al eerder veroordeeld is voor geweldsfeiten. In het psychiatrisch onderzoek kwam een ernstige psychopate stoornis naar voren. De kans op herval in ernstig agressief gedrag als reactie op narcistische krenking achten deskundigen zeer groot bij Manuel.

Verzachtende omstandigheden

Voor Tessa zijn wel verzachtende omstandigheden aanvaard. Zij leidde vóór de moord een normaal leven en was nog niet met de politie in aanraking gekomen, voordat ze Manuel leerde kennen. ‘Het staat vast dat het contact met Manuel een duidelijke impact had op haar handelen. Toch heeft ze een eigen verantwoordelijkheid bij het plannen en bij de uitvoering van de roofmoord. Dit alles getuigt van een falende gewetensfunctie’, aldus het arrest van het hof. Voor zowel Manuel als Tessa waren de straffen conform de eis van de officier van justitie.

Mildere straf

De medeverdachte Marc kreeg een mildere straf dan de tien jaar cel die het Openbaar Ministerie had gevorderd. Ook hij heeft een blanco strafblad en ook hij had pas na contact met Manuel problemen gekregen met politie en gerecht. Hij kreeg vijf jaar cel, waarbij de zestien maanden die hij in voorhechtenis doorbracht als het onvoorwaardelijke gedeelte geldt.

Zie de eerdere berichten over de zaak:

Levenslang dreigt voor NL’ers om Belgische moord

Bekentenis moord makelaar Haagen

54 steken doodden de makelaar

Moordverdachten naar België

Drie Tilburgers vast na moord op Belg