Levenslange eis tegen “Lucky” voor dodelijke schietpartij bij winkelcentrum

Levenslange eis tegen “Lucky” voor dodelijke schietpartij bij winkelcentrum

Tegen Minh Nghia V. (“Lucky”, 50) uit Dordrecht heeft het Openbaar Ministerie woensdag voor de rechtbank in Dordrecht levenslange celstraf geëist voor het doden van de moeder (66) van zijn ex-vriendin Anneke (40). V. schoot de twee vrouwen neer, te midden van winkelend publiek op 21 januari 2023, op de parkeerplaats van winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht.

Invalide

De ex-partner van V. raakte zo ernstig gewond dat ze nu blijvend invalide is. Haar 66-jarige moeder overleefde de aanslag niet.

Justitie concludeert uit het politie-onderzoek dat de Dordtenaar het niet kon verkroppen dat zijn vriendin hun relatie had verbroken.

Niet stoppen

V. stalkte zijn ex, onder meer door het sturen van dreigende berichten die later weer als ‘grapje’ werden afgedaan. Ondanks dat Anneke telkens aan hem aangaf dat ze die berichtjes heel naar vond, en hem vroeg te stoppen, continueerde V. het stalken. Zo vroeg hij een aantal dagen voor de moord of ze bang was als hij uit de bosjes springt.

Het laatste bericht dat het slachtoffer van hem heeft gekregen is exact een uur voor het schietincident verstuurd: ‘Tot de dood ons scheidt.’

Broodje

Beide slachtoffers zijn op dat moment bij het winkelcentrum, waar moeder en dochter aan het winkelen zijn en een broodje eten.

Op de parkeerplaats verscheen V. bij hun auto voor haar neus met een vuurwapen. Anneke probeerde weg te rennen en riep naar omstanders dat ze de politie moesten bellen.

Verschillende getuigen hebben gezien dat V. zijn ex bij haar nek pakte en zijn wapen richtte.

Als de moeder probeert er tussen te springen klinken meerdere schoten.

Bekentenis

Direct na het lossen van de schoten is V. op de vlucht geslagen en start de politie een klopjacht. Uiteindelijk weet V. een maand uit handen van de politie te blijven tot hij op 25 februari door een arrestatie-eenheid in Schiedam wordt aangehouden.

Tijdens de verhoren na zijn arrestatie heeft V. een bekentenis afgelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit het strafrechtelijk onderzoek dat de schietpartij geen opwelling was, maar dat hij het plan om zijn ex iets aan te doen en vervolgens te vluchten uitvoerig voorbereidde.

Zo regelde hij een gestolen auto met gestolen kentekenplaten, wisselde hij op de vlucht van auto en gooide hij zijn telefoon weg om niet getraceerd te kunnen worden. Ook heeft hij voor het fatale incident zijn ex-vriendin geruime tijd van afstand in de gaten gehouden en haar gevolgd.

Moord

Al met al was er volgens de officier van justitie sprake van voorbedachten rade en dus van moord en poging moord en niet van doodslag en poging doodslag.

De officier van justitie:

De verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden genomen en heeft geen inzicht in zijn motieven en zijn persoon verschaft. Dit betekent dat hij als extreem gevaarlijk moet worden beschouwd en dat de samenleving dus maximaal tegen hem beschermd dient te worden. In het licht van dit alles volstaat naar het oordeel van het OM daarom geen andere sanctie dan een levenslange gevangenisstraf.

Zie eerdere berichten:

Politie: voortvluchtige Vuong krijgt hulp

De jacht op ‘Lucky’: van week tot week

‘Voortvluchtige verdachte schietpartij Zwijndrecht wisselde van auto’

Politie verspreidt naam en foto van vermeende schutter Zwijndrecht