Hagemann klaagde over bajes-contrabande

De advocaat van de levenslang gestrafte Louis Hagemann noemt het ‘van de gekke’ dat zijn client in een uitzending van Powned afgelopen donderdag is benoemd als een persoon die in de bajes Zuyder Bos (in Heerhugowaard) invloed zou uitoefenen over contrabande die de gevangenis wordt ingevoerd.

Contrabande

Volgens advocaat John Peters heeft Hagemann in april juist een klacht ingediend tegen de in zijn ogen tekortschietende controle. Powned berichtte dat Dino Soerel, Hüseyin Baybaşin en Louis Hagemann, en andere langgestraften, in Zuyder Bos de dienst zouden uitmaken en dus ook bepalen wie binnen welke rechten heeft. Zo zouden ze tevens invloed hebben op de invoer van contrabande als telefoons en drugs. Powned heeft deze bewering inmiddels gecorrigeerd middels een rectificatie. Er was geen grond waarmee de stelling kon worden hardgemaakt. Overigens verblijft Hüseyin Baybaşin sinds de zomer al niet meer in Zuyder Bos nadat hij om niet opgehelderde reden zwaarbewaakt per helikopter naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught werd overgeplaatst, en daarna naar Rotterdam.

Detectiepoort

Louis Hagemann was dit voorjaar geregeld op de luchtplaats om te werken in het moestuintje dat Hüseyin Baybaşin ooit heeft opgezet (hij stopte daarmee, een jaar geleden, nadat een bewaker er één van zijn kippen had doodgeschopt). Op 2 april diende Hagemann een klacht in bij de Commissie van Toezicht van de PI Heerhugowaard die inhield dat de directie van de gevangenis zich onvoldoende inspande om te voorkomen dat pakketten met drugs en telefoons die over de muur werden gegooid naar de afdeling werden gesmokkeld. Directe aanleiding was dat er een met een illegale telefoon gemaakte foto van Hagemann op het internet circuleerde. Volgens Hagemann was er te weinig personeel om goed op contrabande te controleren. Een detectiepoort die is geplaatst wordt zelden bemand en was dit voorjaar kapot. De commissie wees de klacht af omdat er wel een detectiepoort bij de luchtplaats was geplaatst en er ook controle met camera’s op de luchtplaats is.

Advocaat Peters diende voor Hagemann recent een nieuw herzieningsverzoek bij de Hoge Raad in. Hagemann is tot levenslang veroordeeld voor moord op een vrouw en haar kinderen.

Meer over Zuyder Bos:

Beklag om ‘pesterijen’ in PI Zuyder Bos (UPDATE)

Beklagcommissie stelt Baybasin in het gelijk

Anatomie van een celinspectie in PI Zuyder Bos