Leveranciers beveiligde telefoons vrijgelaten (UPDATE)

De 3 medewerkers van het bedrijf Blackbox Security zijn op vrije voeten gesteld, zo meldt RTV Oost. Het bedrijf leverde volgens politie en justitie beveiligde telefoons aan criminelen. De 3 verdachten zouden woensdag voor de rechter moeten verschijnen voor een pro forma-zitting, maar dat gaat nu niet door.

Waarom het drietal is vrijgelaten is nog niet duidelijk. Het heeft mogelijk te maken met gerezen twijfels over het politieonderzoek naar de medewerkers van het bedrijf. Ze worden formeel verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Live inzien

Tijdens een persconferentie in november vorig jaar meldden politie en OM dat het er in was geslaagd om de encryptie van de beveiligde telefoons te kraken. Zo konden live de gesprekken ingezien worden die gebruikers van de telefoons met elkaar voerden. Volgens de politie werd zo ook toegang verkregen tot 265.000 versleutelde berichten. Door de onderschepping van de berichten werden wapens en drugs gevonden en een liquidatie voorkomen, zo werd op de persconferentie gemeld.

Twijfels

Advocaten van de 3 verdachten hebben twijfels over de stelling dat de servers van Blackbox Security zouden zijn gekraakt. Volgens hen heeft de politie de encryptiesleutels waarmee toegang tot het berichtenverkeer werd verkregen van een criminele informant ontvangen. Omdat politie en justitie altijd hebben gezegd dat ze het onderzoek naar het programma Ironchat van Blackbox Security zijn gestart in het kader van een witwasonderzoek, is de vraag of dit juridisch wel klopt. In het uiterste geval zijn verdachten aangehouden op verkeerde gronden, aldus RTV Oost.