Lichaam Albanees in stukken gevonden in kanaal

Het lichaam van de van oorsprong Albanese Festim Lato (43) werd deze zomer naakt en in stukken teruggevonden, verdeeld over meerdere vuilniszakken. Al bekend was dat deze resten vrijdagmiddag 19 juli 2019 in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht waren aangetroffen. Dat heeft de politie bekendgemaakt in Opsporing Verzocht.

Abcoude

De zakken dreven op verschillende plekken in het kanaal, hemelsbreed op zo’n 4 kilometer van de plek waar het slachtoffer voor het laatst was gezien: Abcoude. Noch de kleding, noch de spullen die Lato op zijn laatste dag bij zich zijn teruggevonden. Op maandag 15 juli had Lato een zakelijke afspraak in Abcoude. Hij was daar, zoals voor hem gebruikelijk, niet alleen. Lato werd die ochtend vergezeld door drie mannen en een vrouw. Zij bleven buiten staan, in de omgeving van de foodtrucks bij het kruispunt Hoogstraat – Het Markvelt, toen Lato café-restaurant De Eendracht binnenging.

Wie?

Wie er precies bij de ontmoeting in het café-restaurant aanwezig waren is onduidelijk. Na ongeveer een uur, tegen 12.00, zou hij opgetogen naar buiten zijn gegaan. Hij had een kort onderonsje met zijn entourage die had staan wachten en liep vervolgens terug naar De Eendracht. Mogelijk heeft hij daar op het terras nog met meerdere mensen gesproken.

Rond 12.15 stapte Lato in de auto bij één van
de mannen met wie hij even daarvoor de ontmoeting had in het café-restaurant. In die tamelijk opvallende, donkerblauwe MG TF135 rijden ze het dorp uit. De bestuurder heeft verklaard aan de politie dat hij Festim Lato ergens in de omgeving van Abcoude heeft afgezet. Onduidelijk is waar precies dat is geweest.

Lato was actievoerend politicus die streed voor onafhankelijkheid van een regio in Albanië. Ook stond hij bekend als oplichter.