Lichaam Antwerpse drugssmokkelaar gevonden (UPDATE)

Antwerpenaar Jan van Zantvoort die op 39-jarige leeftijd verdween, op de dag hij een afspraak had gehad met Mink Kok, is gevonden. Het opgegraven lichaam waar Crimesite eerder deze maand over berichtte blijkt van Van Zantvoort te zijn. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

Onze Jan

Het lichaam van Jan van Zantvoort is ontdekt bij graafwerken in Benahavís, aan de Costa del Sol, in de tuin van een villa die al enige tijd leegstond. De handen van het lichaam, dat in verregaande staat van ontbinding was, waren gebonden.

‘Het gaat om onze Jan’, heeft vader Ron van Zantvoort aan de Gazet gezegd.

Ontmoeting

Mink Kok

Jan Van Zantvoort verdween op 9 april 2011 in Marbella. Hij woonde daar samen met zijn Braziliaanse vriendin en zijn dochtertje in een dure villa. Hij was in Antwerpen bekend als een vrij grote cocaïnesmokkelaar. Op de dag van zijn verdwijning zou hij nog een ontmoeting hebben met Mink Kok.

Hij lichtte het kindermeisje telefonisch in dat hij wat later thuis zou zijn. Daarna is hij van de aardbodem verdwenen.

Bestolen

De Gazet van Antwerpen heeft informatie dat de moord op Jan van Zantvoort mogelijk te maken heeft met een onderschept cocaïnetransport in de haven van Antwerpen in eind november 2010. Toen is 235 kilo cocaïne gepakt die eigendom was van de opdrachtgevers Van Zantvoort. Mogelijk bleef de vangst door een verwarring bij politie en parket geheim.

Hoe dan ook: een Colombiaanse groep vermoedde dat ze was bestolen. Van Zantvoort kwam onder grote druk te staan en contacteerde destijds zelf de pers, in de hoop dat de cocaïnevangst alsnog in de media zou komen. Op 31 maart 2011 had hij nog een laatste keer contact met Joris van der Aa van de Gazet van Antwerpen. Tien dagen later verdween hij spoorloos.

Meech

Martin Meech

Mink Kok is in juli 2011 gearresteerd in Libanon in een cocaïnezaak, waarin hij pas kort geleden zijn straf voor uitgezeten heeft. Kok is in Libanon destijds opgepakt samen met Martin “Billy” Meech, een jeugdvriend met wie Jan Van Zantvoort opgroeide in Merksem. Jan en Martin zijn samen in de drugsbusiness gestapt. Jan was de uitvoerder, Martin was eerder de man die de orders uitdeelde. Martin trouwde later met de dochter van een Colombiaanse kartelbaas. Hij onderhield de contacten in Zuid- Amerika, terwijl Jan verantwoordelijk was voor het transport via de haven van Antwerpen. Aldus de Gazet van Antwerpen.

Hoofdverdachte

Mink Kok was hoofdverdachte in een Belgisch onderzoek naar de verdwijning van van van Zantvoort. Er waren plannen om hem te gaan horen in Libanon maar daar is het om onbekende redenen uiteindelijk niet van gekomen.

Patrick Brisban

Liquidaties

In het milieu rond Van Zantvoort zijn meerdere liquidaties gepleegd. Na de verdwijning van Jan Van Zantvoort is de Nederlander “Pannenkoek” Frank Scharrenberg vermoord (2013) in Spanje. Ook Patrick Brisban (vermoord in 2012) verkeerde in dat milieu. Patrick Brisban zou over Jan van Zantvoort hebben gezegd dat ‘hij nooit meer zou worden teruggevonden’.

Alle berichten over Jan van Zantvoort.