Lichaam terecht, mysterie groter

Het lichaam van de 34-jarige kasteelheer Stijn Saelens is gevonden maar het mysterie rond de moord is nog niet opgelost. Saelens werd gevonden op een stuk grond van één van de verdachten in Aalter, Pierre Serry, één van de drie aangehouden verdachten. Het motief en de toedracht zijn nog een raadsel. Waarom stapte Saelens vrouw vrijdagochtend naar de recherche om nader te verklaren?

Ook opvallend: de dag nadat van Saelens alleen een bloedspoor was achtergebleven, meldde zijn weduwe Elisabeth Gyselbrecht, huistarts, zich direct bij Pierre Serry. Serry (61) is jaren geleden veroordeeld voor smokkel van hormonen, drugs en alcohol.

Ze kende deze man via haar vader, dokter André Gyselbrecht. Elisabeth Gyselbrecht zou uit de mond van Pierre Serry hebben willen of hij er iets mee te maken had. Maar ze deelde dat voorgevoel niet direct met de politie. Vrijdagochtend stapte ze naar de recherche om alsnog dit verhaal uit de doeken te doen.

Op het moment dat Elisabeth Gyselbrecht uitleg ging halen bij Serry zaten haar vader André, ook huisarts, en haar broer Peter Gyselbrecht, voor de eerste keer in bewaring op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van haar echtgenoot Stijn Saelens. Elizabeth verbeleef toen bij de familie van haar verdwenen man. Ook toen haar vader en broer werden vrijgelaten.

Toen de twee donderdag opnieuw werden aangehouden op verdenking van moord keerde ze terug naar huis en stapte ze de dag erop naar de politie.

Belgische kranten suggereren dat de weduwe dat deed om de indruk te wekken dat haar man die dag misschien een louche afspraak had, en zo haar familie uit de wind te zetten. 

De drie Tsjetsjenen die eerder in de buurt waren gecontroleerd met een kaart van het kasteel in de auto en na de verdwijning werden aangehouden zijn weer op vrije voeten.

Het Brugse parket heeft verklaard dat er in ieder geval geen sprake is van doodslag maar van ‘opzettelijke doding’.

Eerdere berichten over Saelens. Zie ook het dossier van De Morgen.