Lichaam van in 1994 vermist meisje gevonden in Duitsland

Het lichaam van een in 1994 vermist geraakte jonge vrouw is in Duitsland aangetroffen. Dat heeft de Peter R. de Vries Foundation bekendgemaakt. Het gaat om Maria van der Zanden (22). Ze verdween op 6 augustus 1994, nadat ze op haar fiets vanaf haar ouderlijk huis was vertrokken.

Stuwmeer

Rond etenstijd zou ze weer terug zijn om samen met haar ouders te eten. Maar ze kwam niet thuis.

Eind augustus 1994 vond de Duitse politie het levenloze lichaam van een vrouw in het stuwmeer de Möhnesee (in de buurt van Soest – Noordrijn-Westfalen). De Duitse politie concludeerde destijds dat de toen nog onbekende vrouw hoogstwaarschijnlijk door zelfdoding om het leven was gekomen. Een link met Maria van der Zanden werd toen niet gelegd.

Alles op alles

De Peter R. de Vries Foundation en het coldcaseteam van Oost-Nederland maakten in maart 2023 bekend dat nog één keer alles op alles gezet zou worden om Maria te vinden. De Peter R. de Vries Foundation besloot daarop een beloning van 250.000 euro uit te loven voor de tip die zou leiden naar haar vondst.

Vingerafdrukken

Eind maart jl. heeft de Duitse politie zich gemeld naar aanleiding van een verzoek dat het coldcaseteam daar tijdens het voorbereidend onderzoek had neergelegd: er is een mogelijke match tussen Maria en een onbekende dode vrouw uit Duitsland.

Na enkele weken onderzoek – waarbij onder meer vingerafdrukken zijn vergeleken – heeft men kunnen vaststellen dat de onbekende dode vrouw uit Duitsland inderdaad Maria van der Zanden is.

Misdrijf?

Omdat het Duitse onderzoek in 1994 niet leidde tot de identificatie van de vrouw, werd die uiteindelijk begraven in een naamloos graf. In 1994 werd daarbij nog geen dna afgenomen. Het internationaal delen van dna vanuit Nederland zou daarom niet eerder tot een match hebben geleid.

In 1994 ging de Duitse politie niet uit van een misdrijf. Maar dat is toch niet uit te sluiten. Het coldcaseteam zal het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de verdwijning daarom voortzetten. Zo moet onderzocht worden hoe Maria in Duitsland is gekomen.

Ook loopt er een onderzoek naar de vraag waarom niet eerder de link tussen de onbekende dode vrouw in Duitsland en de vermiste Maria van der Zanden is gelegd.

De beloning van een kwart miljoen euro wordt niet uitgekeerd in deze zaak.