Lichaam vermiste vrouw gevonden (UPDATE)

Het lichaam van de vermiste Margaretha Brouwer – Van Beenen is woensdag gevonden in een bos in Tsjechië. De 80-jarige vrouw, die dement en terminaal was, werd sinds 13 mei vermist. Ze was op die dag met de auto naar een onbekende bestemming met haar dochter  (55) vertrokken.

Dochter

Donderdag heeft volgens het Openbaar Ministerie onderzoek aan het lichaam daar uitgewezen dat het inderdaad om de overblijfselen van de vermiste vrouw gaat. Op 8 juni 2014 werd de 55-jarige dochter van de vrouw aangehouden. Sindsdien zit de dochter vast. Zij wordt verdacht van ontvoering van haar moeder met de dood ten gevolge en het wegmaken van het lichaam van haar moeder.

Onbekende man

De verdachte verklaarde aanvankelijk bij de rechter-commissaris niet te weten waar haar moeder was. Zij zou haar moeder levend hebben meegenomen in de auto en met haar via Duitsland naar Tsjechië zijn gereden. Volgens de verdachte zou haar moeder vervolgens door een onbekende man zijn meegenomen. Weken later verklaarde de verdachte dat haar moeder thuis een natuurlijke dood zou zijn gestorven en dat zij daarna het lichaam van haar moeder in de auto heeft meegenomen. Zij heeft toen ook verklaard waar zij het lichaam had achtergelaten in Tsjechië. Hierop heeft het Openbaar Ministerie contact opgenomen met haar Tsjechische collega's die meteen een grote en professionele zoekactie hebben georganiseerd.

Zoekactie

Woensdag 6 augustus heeft de zoekactie daar plaatsgevonden in het bijzijn van drie Nederlandse politiemensen. Na enig zoeken werden inderdaad de overblijfselen van een lichaam aangetroffen. Donderdag augustus zijn die geïdentificeerd als de overblijfselen van het lichaam van mevrouw Van Beenen. Het OM en politie onderzoeken of nader onderzoek mogelijk is naar de doodsoorzaak, gezien onder andere de staat van de overblijfselen van het lichaam. Het OM vermoedt dat het de 55-jarige vrouw om geld te doen was. 

Heling

De vrouw wordt ook verdacht van heling van kentekenplaten. Uit het onderzoek is gebleken dat zij gestolen Poolse kentekenplaten heeft gebruikt op haar auto nadat zij het lichaam van haar moeder in Tsjechië had achtergelaten. Op deze wijze probeerde zij te voorkomen dat zij werd getraceerd door de politie en aangehouden zou worden.