Lichte straf voor giga-partij ketamine

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag een 55-jarige man uit Someren veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor de illegale invoer van 200 kilo ketamine uit Pakistan. De officier van justitie had twee jaar cel geëist omdat ketamine een partydrug is. Maar het spul staat niet in de Opiumwet.

 

Partydrug

Volgens justitie was de straatwaarde van de partij tussen de 6 en 8 miljoen euro ligt. Dat ketamine kennelijk ook als partydrug kan worden gebruikt, neemt de rechtbank bij het bepalen van de straf niet in aanmerking. Het middel staat namelijk niet in de Opiumwet. De rechtbank vindt ook dat niet is gebleken dat ketamine schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid.

Ketamine wordt door dierenartsen als narcose-middel gebruikt. Feestgangers gebruiken ketamine ook en raken daarbij soms langere tijd buiten westen.

Geneesmiddelenwet

De verdachte liet in december vorig jaar een partij goederen uit Pakistan op zijn woon- en bedrijfsadres afleveren. Volgens de transportdocumenten en opschriften op de verpakkingen zou het gaan om 720 zakken calciumcarbonaat van 25 kilo per zak. In 8 van die zakken zat echter ketamine. Ketamine is een ‘werkzame stof’ als bedoeld in de Geneesmiddelenwet. De man beschikte niet over de vereiste registratie om een dergelijke werkzame stof te mogen invoeren. De rechtbank heeft de man veroordeeld voor overtreding van de Geneesmiddelenwet. Bij de strafeis hield de officier van justitie rekening met de straffen die doorgaans voor Opiumwetdelicten worden opgelegd.

Het vonnis.