Lid Bende van Nijvel geïdentificeerd

Na 35 jaar is een dader uit de moorddadige Bende van Nijvel geïdentificeerd. Het gaat om een man die door zijn postuur door getuigen en recherche door zijn postuur “De Reus” is genoemd. Het Belgische Openbaar Ministerie zegt dat het gaat om een voormalige rijkswachter.

Elite-eenheid

Het is een inmiddels overleden man uit Aalst en een toenmalig lid van elite-eenheid Groep Diane. Hij heeft zeer waarschijnlijk deelgenomen aan een aantal roofovervallen op winkels en warenhuizen in België waarbij willekeurige mensen werden doodgeschoten. C.B. was lid van de elite-eenheid Groep Diane.

Op de dagen van de bloedigste overvallen eind 1985 had hij steeds verlof. Tussen de voorlaatste aanval en de laatste (in Aalst) diende hij een medische verklaring in voor een voetblessure. Dat zou overeenstemmen met de verklaring van getuigen van de overval op de Delhaize in Aalst die vertelden dat een zeer grote man (‘een reus’) kennelijk mank liep.

Meer bendeleden

Door nader onderzoek te doen naar C. B. hoopt de Belgische recherche meer bendeleden te kunnen identificeren. De hoop is dat sommige nog in leven zijn.

Een jaar geleden heeft een familielid van C.B. de politie over diens verleden bij de Bende van Nijvel verteld. Kort na de bekentenis overleed de voormalige ambtenaar.

Reden

Tussen 1982 en eind 1985 kwamen er 28 willekeurige mensen om bij terreuraanslagen van de Bende van Nijvel. Maar liefst 28 mensen kwamen daarbij om. De reden voor de terreuraanslagen, die waarschijnlijk werden georganiseerd door een geheime groep toenmalige rijkswachters, is nooit opgehelderd.

Zie ook:

Zoekactie naar wapens Bende van Nijvel

Lichamen criminele Belgen gevonden in kanaal

Weer bekentenis in Bende van Nijvel-zaak

Verdachte Bende van Nijvel al weer vrij

Bende van Nijvel: topman Westland New Post opgepakt