Lid Goliath-bende krijgt 3 jaar cel

Een 28-jarige man uit Hengelo is veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man bewaarde 2 automatische vuurwapens en 4 granaten in een kamer die hij tijdelijk huurde. Hij deed dat in opdracht van de Goliath-bende, een groepering die onder andere drugs verhandelde via het Darknet en enkele liquidatiepogingen zou hebben gepleegd.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Sportschool

Volgens RTV Oost is de man bij de Goliath-bende betrokken geraakt nadat hij een van de leiders van de organisatie had ontmoet in een sportschool. In ruil voor een lening van 500 euro, faciliteerde de man uit Hengelo een drugspand. Nadat uit dat pand drugs waren geript, moest de man ander werkzaamheden voor de bende verrichten, waaronder het bewaren van de wapens die later in zijn kamer werden aangetroffen. De automatische wapens en granaten waren verpakt in vuilniszakken en een sporttas. Ook fungeerde hij als koerier en moest hij auto’s wegzetten.

Iron chat

De man kwam op de radar van de politie omdat hij zijn opdrachten kreeg via een beveiligde telefoon waarop het programma Ironchat werd gebruikt. De politie was echter in staat om communicatie via het programma te bekijken.

Wolfje

De automatische vuurwapens die bij de Hengeloër thuis werden gevonden bleken te zijn gebruikt bij liquidatiepogingen en beschietingen. Zo wordt de 24-jarige Maurits R. uit Apeldoorn – ook wel Wolfje genoemd – ervan verdacht een van de wapens te hebben gebruikt bij een liquidatiepoging in het Duitse Gronau in mei 2017. Daarnaast kan de man volgens het OM in verband worden gebracht met beschietingen van vier panden in september 2017: toen werden in korte tijd een woning aan de Populierstraat in Enschede, een woning aan de Rietstraat in Almelo, een loungebar in Enschede en een woning aan de Benkoelenstraat in Enschede onder vuur genomen. Tegen Maurits R. werd medio maart 16 jaar cel geëist.