Lidl-afpersers al sinds 2012 bezig (VIDEO)

Rüdiger D. (48) en Liana D. (54) uit Gelsenkirchen persten in Duitsland met succes supermarktketen Lidl af, tot ze werden opgepakt door de politie. Ze vermomden zich onder meer met latexmaskers. Dat was toen ze in april een bommetje in een machine voor lege flessen deponeerden in Lidl-filiaal in Recklinghausen.

Miljoen euro

De Duitse politie heeft donderdag een foto getoond van het masker dat is gevonden bij een doorzoeking van het huis van het echtpaar. Duitse media schrijven dat Lidl drie maanden lang is afgeperst. De twee dreigden met bommen en kregen meer dan een miljoen euro. In het filiaal in Herten is op 15 april daadwerkelijk een licht explosief van afstand tot ontploffing gebracht waarbij een medewerker licht gewond raakte.

Burgerlijk

Lidl betaalde de gevraagde som met prepaid credit cards terwijl de politie tegelijkertijd jacht maakte op de twee. Ze communiceerden met de Lidl middels e-mail. Volgens de politie gingen ze volkomen planmatig te werk. Soms lieten ze de Lidl en de politie in de communicatie dagenlang wachten. Ze cashten geld vlak bij hun huis in de buurt en daarbij kwam de politie hen op het spoor.

Rüdiger D. heeft een algehele bekentenis afgelegd, zei de politie op een persconferentie, Liana D. gedeeltelijk. De twee komen volgens de politie uit een ‘burgerlijk’ milieu en zijn al meerdere jaren bij elkaar. Ze waren werkloos en zaten in de schulden. Ze waren plan een vakantiehuis in Spanje te kopen.

2012

De politie heeft vastgesteld dat de twee waarschijnlijk al in 2012 pogingen deden Lidl af te persen. Toen ontploften twee bommen buiten Lidl-winkels in Bochum und Bottrop.

De twee wordt nu poging moord ten laste gelegd.

Lidl is de grootste supermarktketen van Europa.