Liefdadigheidsdirecteur spekte eigen kas

De oud-directeur van de Stichting ALS, is dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Eric N. heeft volgens de rechtbank geld van de stichting, die strijdt tegen de spierziekte ALS, naar een privérekening gesluisd.

143.000 euro

In totaal heeft N. in 10 maanden tijd door middel van meer dan 30 overboekingen ongeveer 170.000 euro op zijn eigen bankrekening overgemaakt. Een deel daarvan “betaalde hij weer terug” aan de stichting, zodat het leek of hij de betreffende rekening van de stichting weer had aangevuld.
De oud-bestuurder heeft vervolgens als penningmeester van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, door middel van 10 overboekingen in totaal 143.000 euro naar zich zelf overgemaakt. Met een deel van dit geld betaalde hij stichting ALS terug.

Toen het onderzoeksbureau vragen stelde over de overboekingen naar zijn eigen rekening, stelde hij ter verklaring hiervan, een valse overeenkomst op. N. probeerde zijn eigen structurele financiële problemen op te lossen financierde zo privéuitgaven.

Geschonden

De rechtbank heeft bij de bepaling van de straf meegewogen dat het om liefdadigheidsinstellingen gaat en dat de oud-bestuurder daarbij een functie bekleedde waarbij hij verantwoordelijkheid droeg en vertrouwen schond. Ook verwijt de rechtbank hem dat hij meer dan een jaar is doorgegaan, ook toen ontdekking onvermijdelijk was. De oud-bestuurder heeft de stichtingen niet alleen financieel gedupeerd maar ook imagoschade toegebracht.

De officier van justitie had 12 maanden gevangenisstraf geëist. De rechtbank volgt die eis in zoverre dat zij 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk oplegt. Deze lagere straf is omdat zij laat meewegen dat 95% van het verduisterde geld door de stichtingen is terug ontvangen, zodat dat deel van de schade beperkt is gebleven.

Het vonnis.