Limburgse cocaïnesmokkelaar geeft zichzelf aan

De Landgraafse drugshandelaar John K. (48) heeft zichzelf na ruim anderhalf jaar voortvluchtig te zijn geweest aangegeven. Dat heeft het Openbaar Ministerie aan L1 bevestigd.

Antwerpen

K. heeft zich twee weken geleden uit zichzelf gemeld op een politiebureau in Maastricht. Justitie ziet K. als een leider van een internationale criminele drugsorganisatie. Hij is in maart 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim negen jaar. Volgens de rechtbank was K. betrokken bij de invoer van vijftig kilo cocaïne en heeft hij pogingen gedaan 550 en 200 kilo naar Nederland te halen. Daarbij kocht hij douanepersoneel in de haven van Antwerpen om. Bij zijn aanhouding was hij in het bezit van vier vuurwapens. Hij is ook veroordeeld voor witwassen van ruim 350.000 euro en twee auto’s.

België

In België is John K. in 2009 veroordeeld tot acht jaar cel voor onder meer diefstal met geweld en ontvoering. Die Belgische straf is sinds afgelopen zomer verjaard. Als hij eerder in Nederland de cel in was gegaan zou hij ook zijn straf in België hebben moeten uitzitten. Zijn advocaat heeft aan L1 gezegd dat K. door België niet meer wordt gezocht.

In de Nederlandse zaak loopt nog een hoger beroep. De zaak staart in verband met die tegen Robbie van L.