Limburgse drugsdealers darkweb voor rechter

Op donderdag 8 november begint voor de rechtbank in Rotterdam de pro-formazitting tegen vier Limburgse mannen die worden verdacht van drugshandel via het darkweb, een afgeschermd deel van internet. Vanuit Limburg werden de drugs (vooral xtc) via postpakketten en enveloppen verstuurd.

De bende was op een tiental plekken in Limburg actief en handelde niet alleen in drugs, maar ook in bitcoins. De mannen van 24, 27, 35 en 53 jaar uit Brunssum worden ook verdacht van witwassen.

Tienduizenden xtc-pillen

Bij de aanhoudingen in mei 2018 waren zeventig mensen van verschillende instanties actief. Ze deden huiszoekingen op ongeveer tien locaties. Daar werden tientallen zakjes met in totaal tienduizenden xtc-pillen, enkele kilo’s hasj en wiet en een hoeveelheid geld, heroïne en cocaïne gevonden. Ook werd een productielijn voor synthetische drugs opgerold.

PostNL

Het onderzoek naar de herkomst van de pakketten startte nadat PostNL vorig jaar tijdens een drugscontrole pakketjes met drugs onderschepte. Onderzoek wees vervolgens naar de vier verdachten.

Zendingen onderschept

De drugs werden vanuit verschillende landen over de hele wereld besteld. Gedurende het onderzoek zijn diverse zendingen via postpakketten en enveloppen onderschept. Hierdoor zijn mogelijk afnemers gaan klagen waarna de ‘vendoraccount’ (leverancierrekening) van de hoofdverdachte (tijdelijk) is verwijderd van de marktplaats, zo ontdekte het onderzoeksteam.

Darkweb

Het zogenoemde darkweb maakt deel uit van het wereldwijde internet, maar de sites die er zitten zijn niet traceerbaar voor zoekmachines. Ze bieden onder meer ruimte aan zwarte markten voor drugs en kinderporno. Een bekend voorbeeld van een darknet was de Hansa Market die in 2017 door politie en het Openbaar Ministerie in Nederland werd “overgenomen” en offline gehaald. De illegale markt was op dat moment een van de populairste op het afgeschermde anonieme deel van het internet.

De pro-formazitting tegen de vier verdachten begint op 8 november. De inhoudelijke behandeling volgt later.