Limburgse gemeenten timmeren cafés MC’s dicht

Een café van de Hells Angels in het centrum van Kerkrade is vrijdag dichtgetimmerd door tientallen ME’ers. Het pand van de aan de Hells Angels gelieerde club Red Devils in Sittard werd eerder al gesloten; de gemeente bekijkt nu of het clubhuis definitief dicht kan. Beide clubs hadden afgelopen week aanvaringen met de rivaliserende Bandidos.

Bij de sluiting van het pand van de Hells Angels in Kerkrade is ook de naamsaanduiding weggehaald. Het voormalige restaurant is zeker drie maanden gesloten, omdat leden van de Bandidos zich de laatste weken op intimiderende wijze voor het clubhuis ophielden.

Bandidos voor het café

Vorige week donderdag trokken de Bandidos naar het café, waar de ramen met stickers werden beplakt. De Hells Angels gingen vrijdag 8 mei opvallend op verschillende terrassen zitten. De politie was toen aanwezig met honden, volgens omstanders was er sprake van een ‘intimiderende sfeer’.

Het Openbaar Ministerie probeerde eerder de verkoop van het pand al tegen te houden. De motorclub betrok het pand desondanks, en sindsdien probeert de gemeente de club tegen te werken.

Red Devils

Ook café Dug Out in Sittard, waar regelmatig leden van Red Devils over de vloer komen, is voor drie maanden gesloten. Maar de gemeente hoopt dat het het pand ook definitief kan sluiten. Dat wordt op dit moment onderzocht, meldt 1Limburg. Bij het café vond vorige week een gewelddadige confrontatie tussen de Bandidos en de Red Devils plaats.

Toen verzamelden tussen de tien en vijftien leden van de Bandidos zich voor het pand om de confrontatie met de Red Devils te zoeken. Daarbij zouden schoten zijn gevallen.

Naast het café ligt een sporthal; de gebruikers van de hal vragen al een jaar om het café te sluiten in verband met de motorclub. Ook omwonenden willen liever dat het café vertrekt. De gemeente bekijkt of naar aanleiding van het incident van vorige week nieuwe gronden zijn om de vergunning van het café te weigeren.

Limburg pakt chapters aan

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht kondigde afgelopen week al aan dat Limburg individuele chapters van motorclubs wil aanpakken. Hoes wil de chapters nu gaan aanpakken omdat een algeheel verbod op motorclubs moeilijk te regelen is. Chapters verbieden is echter ook gemakkelijker gezegd dan gedaan, realiseert Hoes zich. ‘Dan moet je wel in kaart hebben dat deze groepen zich bezighouden met criminele activiteiten.’