‘Limburgse wiet levert kwart miljard op’

Limburgse wiethandelaren verdienen jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Limburgs Dagblad en is bevestigd door het Openbaar Ministerie. Afgelopen jaar werden 599 wietkwekerijen opgerold, justitie zegt ongeveer een derde van de kwekerijen op te rollen. In totaal zouden er dus ongeveer 1800 kwekerijen in Limburg staan.

In een kwekerij staan gemiddeld ongeveer 260 planten, die gemiddeld 30,9 gram oplevert. In totaal zou er daardoor in Limburg 72.306 kilo wiet worden geoogst, die voor 3280 euro per kilo wordt verkocht. Goed voor 237 miljoen euro, zo rekent het Limburgs Dagblad.

De krant bekeek ook alle wietzaken die in 2013 door de rechtbank in Limburg werden behandeld. Daaruit blijkt dat een heel klein deel van de verdachten die in verband worden gebracht met illegale wietteelt een celstraf opgelegd krijgen. In totaal kwamen 343 personen voor de rechter, daarvan kwam ruim tweederde er vanaf met een boete, taakstraf of voorwaardelijke gevangenisstraf.

Eerder dit jaar berekende NRC Handelsblad al dat in Tilburg rond de 800 miljoen euro wordt omgezet met de wiethandel. In Tilburg