Mogelijk geen cel voor afperser De Mol (UPDATE)

Tegen Dirk M., de man die heeft toegegeven de familie De Mol te hebben bedreigd, eist het Openbaar Ministerie een celstraf ter hoogte van het voorarrest van 141 dagen. Daarnaast eiste de officier van justitie donderdag een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een contactverbod met zijn slachtoffers.

Stemmetje

Linda de Mol eist 50.000 euro schadevergoeding van haar afperser. Dirk Klaas M., die John en Linda de Mol dreigbrieven stuurde, heeft al toegezegd het geld dat Linda de Mol aan extra beveiliging uitgaf terug te betalen. Het gaat om ongeveer een ton. M. verklaarde donderdag voor de rechter dat hij nooit geweld wilde gebruiken, maar wel overwoog een wapen te kopen.

‘Maar ik wist niet waar je dat moest kopen’, aldus M. Er moest dreiging van de brieven uitgaan omdat alleen om 5 miljoen vragen niet zou werken. Een stemmetje zei dat ik moest doorzetten.’

Hij eiste vijf miljoen van de familie De Mol, dat hij naar eigen zeggen wilde schenken aan de Voedselbank en aan inzamelingsacties om armoede in Indonesië te bestrijden.

Normbesef aangetast door dementie

Vorige maand werd al bekend dat M. aan ernstige dementie lijdt. Het gaat volgens professor Jonker, deskundige in de rechtszaak, om frontaalkwabdementie. Dat wil zeggen dat M. mogelijk zijn gedrag niet kon analyseren en controleren. In de zitting werden hersenscans getoond. Jonker zegt daarover:

De voorste hersenen zijn ernstig aangetast, dus ook het normbesef. Hij heeft gebrek aan empathie, handelt obsessief en kan er geen rem opzetten.

Toch planmatig

Jonker stelt dat M.’s intelligentie hem staande hielden. Omdat hij ervaring had als ondernemer, kon hij ondanks zijn dementie toch planmatig te werk gaan. Daarnaast vraagt Jonker zich af of de handelswijze van M. wel zo geraffineerd was.

M. zou door de dementie sterk verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Het risico dat hij in herhaling valt is heel klein omdat zijn hersens waarschijnlijk verder aftakelen.