Link Bandidos Limburg met wapenhandel Bosnië

In een strafrechtelijk onderzoek naar internationale wapenhandel vanuit Bosnië en Herzegovina figureren ook Limburgse Bandidos. Dat meldt het Limburgs Dagblad vrijdag. Vandaag staan zestien verdachten voor de rechter, voor onder meer wapenhandel en afpersingen.

Wapenstransporten

Bandidos-president Harrie Ramakers (foto) en lid John H. hadden volgens de Bosnische justitie contact met de Bosniërs Mario P. en Leon M. die worden verdacht van de organisatie van grootschalige drugs- en wapentransporten naar Nederland. Die wapens zouden bestemd zijn geweest voor de Nederlandse markt. John H. zou in april 2014 in Servië en Bosnië zijn geweest voor een ontmoeting met Mario P. om een wapendeal te regelen. Justitie in Bosnië diende in april een rechtshulpverzoek in bij het Nederlandse Openbaar Ministerie. Het verzoek was om Mario P. en Leon M. op Nederlandse bodem in de gaten te houden. Waar de informatie uit Bosnië toe heeft geleid wilde het Openbaar Ministerie niet aan het Limburgs Dagblad vertellen.

Garagebox

De arrestaties van Harrie Ramakers en dertien andere Limburgse Bandidos vielen zes weken na het rechtshulpverzoek. Het Bosnische rechtshulpverzoek is toegevoegd aan het strafdossier tegen Harrie Ramakers, John H. en medeverdachte Johan K. Deze laatste is eigenaar van een garagebox in Geleen waarin op 27 mei raketwerpers, machinegeweren en granaten zijn gevonden, meest afkomstig uit voormalig Joegoslavië en Tsjechië.

België

De Belgische justitie deed onderzoek naar de rol van vice-president Marco H. in een cocaïne-lijn Zuid-Amerika, België en Nederland. H. heeft een transportbedrijf in Colombia. In dat onderzoek van het parket in Gent kwamen ook de namen van andere Bandidos naar boven. Naar aanleiding hiervan is de Nederlandse justitie een onderzoek gestart maar dat is niet aan de orde in de rechtszaak in Maastricht.