‘Link met IS is waarschijnlijk’

Franse media schrijven dat de namen van de drie terroristen die de aanslag op Charlie Hebdo uitvoerden bekend zijn. Het zijn teruggekeerde Syriëgangers. Het is waarschijnlijk dat zij een link met IS hebben.

Door @Wim van de Pol

Meerdere deskundigen houden het erop dat de terroristen in Parijs met een AK-47 vuurden. De werkwijze en de manier waarop ze met dat wapen omgingen duidt op ervaring. Die kan zijn opgedaan op het slagveld en/of training in Syrië of Irak. Mogelijk is de aanslag daar uitgedacht of zijn alleen de modus operandi daar uitgedacht, soft targets zijn er immers genoeg.

IS

Er zijn aanwijzingen op sociale media dat de extremistische Jabhat al-Nusra zich afkeert van aanslagen in het Westen en haar aanhangers oproept geen aanslagen in het Westen te plegen. Dat maakt het volgens terrorisme-expert Chessy zeer waarschijnlijk dat de aanslag in naam van IS is gepleegd en uiteindelijk ook door IS als propaganda zal worden opgeëist.

“Takfiri”

De aanslag heeft sterke overeenkomst met die van de Franse Syrieganger Mehdi Nemmouche (foto) die in Brussel eveneens een aanslag met een automatisch geweer uitvoerde. Chessy heeft regelmatig contacten met personen in de terroristische netwerken en volgt hun Facebook- en twitteraccounts. Hij ziet de aanslag in de Rue Nicolas Appert als deel van een groter plaatje. Vreedzame moslims en ook streng gelovige Salafisten beschouwen IS-leden als dwalend en noemen ze “takfiri”: mensen die alleen zichzelf als ware moslims zien en andere moslims en ongelovigen als “kafir” neerzetten. Takfiri geven zichzelf het recht om als ware moslims alle kafir te doden. Ongelovigen zijn ook kafir en zeker ongelovigen uit landen die in de ogen van IS een onwettige oorlog (of “Hirabah”) voeren: muharib-landen. Chessy: ‘Frankrijk is één van de landen die hebben deelgenomen aan oorlogen in landen als Irak en Syrië. Frankrijk is wat de takfiri een muharib-land noemen. Frankrijk stond al hoog op het lijstje van de IS als gevolg van hun anti-Islam-beleid, het verbieden van de niqaab verbod en het toestaan van godslastering door vrijheid van meningsuiting.’

Lone wolfs

Teruggekeerde Syriëgangers zijn steeds gebonden aan de gemeenschappelijke gedachte van IS door hun eed van trouw: de “bayha”. Chessy hield al langer rekening met aanslagen in “muharib-landen” waartoe in de ogen van IS ook Nederland en België behoren. Chessy: ‘Ik voorspelde dat het Westen kennis zouden gaan maken met IS na de proclamatie van hun kalifaat, dat is ook gebeurd. IS stimuleert de lone wolfs en de kleinere netwerkjes in Europa die hun bayha hebben gezworen. Een aanslag als die van 9-11 moeten we niet verwachten. IS prefereert de stijl van mensen als Mohamed B. en Mehdi Nemmouche want deze aanslagen zijn effectief, kosten weinig en veroorzaken veel maatschappelijke onrust.’

Nachtmerrie

Personen die bereid zijn tot dergelijke moorddadige acties op soft targets zijn een nachtmerrie voor de veiligheidsdiensten. Nederland telt mogelijk honderden jihadi’s die in Syrië hebben gevochten hoewel die niet allemaal gerekend kunnen worden tot de gewelddadige takfiri’s. Toch is het opvallend dat de inlichtingendiensten, zoals kennelijk ook de Franse, de kring van personen die een risico vormen dicht op de huid zitten. Zowel Chessy als een andere bron uit de inlichtingenwereld stellen dat de AIVD in het algemeen zeer veel mensen in de gaten hebben. Helaas zit, zoals met Mohamed B. alsook met de drie Franse Syriëgangers een ongeluk in een klein hoekje.