Liquidatie bij gevangenis Marseille (UPDATE)

Een 35-jarige gedetineerde in een gevangenis bij Marseille is afgelopen week doodgeschoten toen hij naar zijn werkplek reed. De man mocht onder voorwaarden bij een bouwbedrijf werken. Op weg naar de bouwplek werd hij onder vuur genomen met een shotgun.

Er zouden zeker vijf schoten zijn afgevuurd. Er is niemand opgepakt; de schutter zou met een medeplichtige zijn gevlucht. De politie gaat ervan uit dat de schutters wisten dat het slachtoffer elke ochtend rond die tijd uit de gevangenis vertrok, en dat zij hem hebben opgewacht.

Het slachtoffer heeft een crimineel verleden. Hij heeft een straf van acht maanden opgelegd gekregen nadat hij een politieman had aangevallen die hem aanhield omdat hij door rood licht reed. Dat was niet zijn eerste veroordeling; hij is eerder veroordeeld voor onder meer het bezit van een vuurwapen.

Slachtoffer had het ‘nogal druk’

Bronnen bij de politie melden Franse media dat hij het ‘nogal druk had’ in zijn criminele verleden. Zijn straf zat er bijna op en als voorbereiding op zijn voorwaardelijke vrijlating mocht hij bij een bedrijf werken.

Zes maanden geleden werd een man onder soortgelijke omstandigheden onder vuur genomen. Hij werd in zijn schouder geraakt, maar wist te ontkomen en meldde zich op het politiebureau.

17e afrekening dit jaar

Het is de 17e afrekening in het criminele circuit in en rond Marseille sinds begin dit jaar. Twee weken geleden werd een man die was doodgeschoten gevonden op de passagiersstoel van zijn auto. Hij was een bekende van de politie om geweldsmisdrijven en inbraken.

In Marseille is al jaren een strijd tussen verschillende criminele groepen gaande, die jaarlijks tientallen doden eisen. Vorig jaar stond de teller eind november op 17; aan het eind van het jaar waren 20 mensen om het leven gekomen. In 2013 vielen 22 à 24 slachtoffers, afhankelijk van de inschattingen van de moorden. Ter vergelijking: in 2013 werden in heel Nederland 13 liquidaties gepleegd.

Immigranten en Corsicanen

In de noordelijke arrondissementen van Marseille zijn voornamelijk jonge immigranten uit noordelijk Afrika actief. Zij houden zich bezig met de handel in hasj, die zij via familie vanuit Marokko importeren.

Deze groepen zijn veelal slecht georganiseerd. De leden zijn jong en hebben weinig ervaring in de criminaliteit, waardoor ze bij conflicten minder onderhandelen en sneller schieten. Daarnaast zijn in Marseille andere criminele organisaties actief, waaronder Corsicanen.